Roditeljima koji tek treba da upišu svoje dete u obdanište, uskoro će biti mnogo lakše da saznaju u kojim predškolskim ustanovama ima slobodnih mesta jer će to moći da urade putem interneta, jednim klikom na sajt Sekretarijata za dečju zaštitu. Kako najavljuju iz ovog Sekretarijata jedinstvena baza podataka koja će obuhvatiti svih 16 predškolskih ustanova sa više od 220 objekata, biće od velike koristi ne samo građanima veći Gradu.

– Izrada jedinstvenog informatičkog sistema nije nimalo jednostavan posao, ali to je jedna od stvari koju treba da uradimo ove godine. Očekujem da ćemo ovog meseca dobiti svoje prostorije, nakon čega ćemo raditi i na izradi baze podataka – izjavila je za Danas gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić.

Prema njenim rečima, roditelj će samo jednim klikom na određenu predškolsku ustanovu u isto vreme moći da se informiše o svim objektima te ustanove, zatim koliki je kapacitet ustanove i u kojim objektima ima slobodnih mesta, ali i koliko je još dece na listi čekanja. Naći će se i informacije o broju zaposlenih. Na isti način roditelji će takođe moći da saznaju koji su to vrtići predviđeni za renoviranje, gde će se graditi novi vrtići i slično.

– Jedinstvena baza podataka uštedeće roditeljima vreme, a pružiće im sve potrebne informacije na jednom mestu i rešiće im mnoge nedoumice. Više neće morati da idu od jednog do drugog vrtića ne bi li saznali gde mogu da upišu svoje dete, ovako će još moći sami da biraju da li će dete upisati bliže svojoj kući ili poslu – objašnjava Jovčićeva. Ona navodi da mnogi roditelji u želji da upišu svoje dete u vrtićčesto konkurišu na više mesta, pa tako se ime njihovog deteta nađe na spisku predškolskih ustanova po nekoliko puta.

– Kada umrežimo sve vrtiće, pored svakog detetovog imena stajaće i njegov matični broj, tako da će sistem moći automatski da povlači sa spiska ona imena koja se ponavljaju, odnosno zadržaće ga samo na jednom mestu. Time će se tačno znati koliko je dece na listi čekanja. A podaci će se redovno ažurirati, tako da će informacije biti sveže – objašnjava ona.

Sekretarijat za dečju zaštitu uvešće takođe i sistem interne kontrole koja će detaljno proveravati potvrde roditelja, na osnovu kojih se određuje i cena koju oni moraju da plaćaju za boravak svog deteta u obdaništu. Za sada oko deset hiljada njih plaća najvišu regresiranu cenu od 7.440 dinara, a najnižu od oko 690 dinara plaća 7.440 roditelja.

– Nije nam cilj da podignemo cenu vrtića, većda dovedemo do toga da oni koji imaju novac adekvatno plaćaju, a ne da donose potvrde o minimalcu – istakla je ona. Prema njenim rečima za sada ne postoje nikakve naznake da će se cena vrtića uskoro menjati.

 

Vrtići ponovo topli

Vrtići „Petlić“ u Rakovici, „Zvezdica“ i „Sunce“ u Mladenovcu, u kojima u četvrtak i petak nije bilo grejanja, zbog problema sa isporukom gasa, od juče su ponovo topli, potvrdili su nam u ovim dečjim ustanovama. Mališani iz mladenovačkih vrtića, koji su bili raspoređeni u najbliže objekte („Breza“ i „Duga“) vratili su se u svoje prostorije, dok su deca iz rakovičkog „Petlića“ i jučerašnji dan provela kod svojih malih drugara u vrtiću „Labudić“.

– Pošto nismo znali da će sigurno biti grejanja danas, decu smo ponovo uputili u „Labudić“, ali ona će većod sutra moći ponovo u svoj vrtić. Imali smo sreće da ovih dana, zbog praznika, nije bilo puno dece u vrtiću, pa kada je u četvrtak nestalo grejanje bez problema smo našli smeštaj u „Labudiću“ za dvadesetak mališana iz „Petlića“. Nadam se da će biti dovoljno gasa i za naredni period, ali to ne zavisi od nas – rekla je za Danas direktorka PU Rakovice Radmila Aranđelović. Ona je dodala da je samo u vrtiću „Petlić“ grejanje na gas, a da su ostali rakovički vrtići uglavnom priključeni na daljinski sistem grejanja, dok se neki greju na naftu i mazut, ali da kod njih nema problema sa grejanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari