Brazil domaćin Svetskog prvenstva za fudbalerke 2027. godine 1Foto: Pixabay/Blueeye

Domaćin Svetskog prvenstva za fudbalerke 2027. godine biće Brazil, odlučeno je danas na kongresu Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) u Bangkoku.

Fifa je birala između dva kandidata, pošto su zajedničku kandidaturu za domaćina poslale i Belgija, Holandija i Nemačka.

Od kandidature su u aprilu odustali SAD i Meksiko, a u novembru kandidaturu je povukla Južna Afrika.

To je bilo prvi put da su sve članice Fife birale domaćina takmičenja za fudbalerke. Prethodno, to je činio Savet Fife – odbor za donošenje odluka svetske kuće fudbala.

Pravo glasa na elektronskom glasanju imalo je 207 članica koje su imale tri opcije za glasanje: Brazil, zajednička kandidatura Belgije, Holandije i Nemačke ili uzdržan.

Brazil je dobio 119 glasova, a zajednička kandidatura tri evropske zemlje dobila je 78 glasova.

To će biti prvi put da se Svetsko prvenstvo za fudbalerke održava u Južnoj Americi. Predstavnici kandidature Brazila proslavili su pobedu na podijumu nakon što su objavljeni rezultati i naveli da je to pobeda za ženski fudbal, za njihovu zemlju i Južnu Ameriku.

„Mi smo južnoamerička zemlja koja je ostvarila pobedu za ženski fudbal u svetu“, rekao je predsednik Brazilske fudbalske konfederacije Ednaldo Rodriges, pre nego što se osvrnuo na katastrofalne poplave koje su pogodile zemlju.

„Posle stvari koje utiču na sve Brazilce, katastrofe zbog klimatskih promena, naše dostignuće, prvo Svetsko prvenstvo za fudbalerke u Južnoj Americi, će nas ojačati“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari