Dom omladine Beograda dočekao je 45 godina postojanja usred sveobuhvatne rekonstrukcije, započete 2007. godine. Prema rečima Milana Lučića, direktora ovog kulturnog centra, radovi su stigli do kraja druge faze, a za desetak dana trebalo bi da započne i treća, pretposlednja faza. Predstojeći radovi, u vrednosti od 270 miliona dinara, podrazumevaju adaptaciju velike sale, holova i Džez kluba.


– U prvu fazu uloženo je 60 miliona dinara, a u okviru nje sređeni su liftovi, uveden je agregat i izvršene su neke popravke koje su štetile zgradi. U okviru druge faze, u vrednosti od 1,2 miliona dolara američke donacije, rekonstruisani su Sala Pogon, krov i fasada – objašnjava za Danas Lučić.

On dodaje da će četvrta faza podrazumevati rekonstrukciju kule, ali da ti radovi nisu u njihovoj nadležnosti. Lučić ističe da će rekonstrukcijom Dom omladine dobiti znatno veće mogućnosti za veći broj programa.

– Dom omladine postaje jedan vrhunski opremljen i savremen kulturni centar, kako po unutrašnjoj opremljenosti, tako i u programskom smislu. Predstavljaće jedinstveni centar i značajno mesto u našoj zemlji, ali i na čitavom Balkanu. Isto tako, težimo da postanemo i vodeći kulturni centar u promociji naše kulture u inostranstvu – kaže Lučić.

Obeležavanje 45 godina postojanja Doma omladine, proteklo je inače bez ikakvih pompeznih najava, govora i brošura, već kako i priliči današnjem vremenu, dakle krajnje skromno. Jubilej je obeležen koncertom džez muzičara Duška Gojkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari