ritam evropeFoto: Promo

Ritam Evrope! je manifestacija kojom Studentski kulturni centar Novi Sad, od 2007. godine, obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope.

Ove godine, Ritam Evrope! održava se od 7. do 10. maja i obuhvata četiri događaja, na dve lokacije, u SKCNS Fabrici i u novoj zgradi SKCNS-a, u Ulici Vladimira Perića Valtera 5:

  • izložbu plakata studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, “Deveti maj, Dan pobede, Dan Evrope, perspektive“, koja će biti otvorena u utorak, 7. maja u 20 časova u SKCNS Fabrici, na Bulevaru despota Stefana 5;
  • pozorišnu predstavu „Pege u srcu“, koja će biti izvedena u sredu, 8. maja u 20 časova u novoj zgradi SKCNS-a, u Ulici Vladimira Perića Valtera 5;
  • koncert bendova Void Droid, Killo Killo Banda, Šajzerbiterlemon i Zoe Kida, koji će se održati u četvrtak 9. maja u 20 časova u SKCNS Fabrici, na Bulevaru despota Stefana 5;
  • promociju zbirke poezije Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja će se održati 10. maja u 18 časova u novoj zgradi SKCNS-a, U Ulici Vladimira Perića Valtera 5.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

Ritam Evrope 2024 od 7. do 10. maja 1
Izložba, autorka Jelena Radović

Izložba plakata studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, “Deveti maj, Dan pobede, Dan Evrope, perspektive“, biće otvorena 7. maja u 20 časova u SKCNS Fabrici. Postavka će moći da se pogleda do 16. maja, svakog radnog dana od 10 do 19 časova.

Ova izložba predstavlja kritički osvrt pripadnika generacije rođene u HHI veku na događaj koji je obeležio prethodno stoleće. Ona prikazuje tumačenje 9. maja, kao Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i Dana evropskih integracija, iz ugla mladog čoveka kroz oblast kojom je izabrao da se bavi – oblast grafičkog dizajna.

Izložbu „Deveti maj, Dan pobede, Dan Evrope, perspektive“ čini 18 plakata studenata druge godine Katedre za grafički dizajn Akademije umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom redovnog profesora Darka Vukovića: Sibonagonghe Nxumalo, Nađa Mazalica, Varvara Kvas, Isidora Svilar, Jelena Radović, Olga Ljubisavljević, Iva Ubiparip, Nina Janković, Relja Knežević i Ana Vučak.

Ova promocija organizovana je u sklopu manifestacije „Ritam Evrope!“ a ulaz je besplatan. SKCNS Fabrika se nalazi na Bulevaru despota Stefana 5, u Novom Sadu.

Ritam Evrope 2024 od 7. do 10. maja 2
Pege u srcu, foto: Lea Bodor

Predstava “Pege u srcu”, nastala po dramskom tekstu Moše Berahe, u režiji Milorada Milinkovića biće izvedena 8. maja od 20 časova u sklopu manifestacije „Ritam Evrope!“ u novoj zgradi SKCNS-a, u Ulici Vladimira Perića Valtera 5. Ulaz je besplatan.

Pisac dramskog teksta Moše Beraha, je pozorišni reditelj jevrejskog porekla, koji je svoju karijeru počeo pre Drugog svetskog rata. Ovo, jedino Berahino sačuvano delo, prati logoraše u Osenbriku, logoru u kojem se i on nalazio tokom rata.

Kroz ovo delo se problematizuju fašizam i antisemitizam putem svedočanstava zarobljenika smeštenih u oficirskom logoru u nacističkoj Nemačkoj. Centar dramske radnje je predratna sudbina dvoje mladih ljudi, koje je rat razdvojio.

Drama „Pege u srcu“ je i ljubavna priča koja nas vraća u jedno vreme koje je manje cinično od današnjeg, među ljude drugačijeg kova i morala u odnosu na današnji.

Glumački par su Anđela Pećinar i Aljoša Đidić. Pored njih u predstavi igraju Ivan Đurić, Nenad Pećinar, Aleksandar Gajin i Miroslav Fabri. Asistent režije je Slobodan Branković, a autor muzike Roni Beraha, unuk pisca dramskog teksta.

Za kostimografiju je zadužena Marina Sremac, za koreografiju Ana Nauparac Despotović, a za scenografiju Željko Piškorić i Mladen Stojanović. Dizajn svetla uradio je Nikola Marinkov.

Predstava je nastala u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, uz podršku Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Ministarstva kulture i informisanja i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Ritam Evrope 2024 od 7. do 10. maja 3
Void Droid, foto promo

Koncert bendova Void Droid, Killo Killo Banda, Šajzerbiterlemon i Zoe Kida održaće se u četvrtak 9. maja u 20 časova u SKCNS Fabrici, na Bulevaru despota Stefana 5. Ovaj koncert organizovan je u sklopu manifestacije „Ritam Evrope!“ a ulaz je besplatan.

Grčki bend Void Droid nastao je 2012. godine. Njihov demo iz 2013, „Void Droid“ smestio ih je na kompilaciju “Sons of Sabbath Vol II”, koja je objavljena pod britanskom etiketom Metal Hammer.

Bend je nakon ovog pobrao brojne pozitivne kritike u lokalnoj štampi. Nakon ovoga, njihovi uticaji postali su izraženiji što je dovelo do objavljivanja prvog LP-ja, „Terrestrial“ (2016), koji je bio primer savršene mešavine gruva, hevi roka i južnjačkog metala.

Lokalna štampa ih je još jednom pohvalila, a ispostavilo se da broj poštovalaca njihove muzike ubrzano raste.

Njihovo treće i najnovije izdanje, „Bipolar“ iz 2020. godine predstavljeno je u najznačajnijim domaćim časopisima, čime su stekli veliko poštovanje na grčkoj sceni.

Muzika ovog benda je zasnovana na privlačnim rifovima, nezaboravnim melodijama i vokalnim linijama, kombinujući hevi stranu muzike sa folk elementima, čime stvaraju jedinstven zvuk.

Bend je delio binu sa brojnim velikim imenima, kao što su: Monster Magnet, Orange Goblin, Unida, Sasquatch, Nightstalker, Planet of Zeus, Villagers of Ioannina City, Need i Puta Volcano, a nastupali su i na nekima od najvećih festivala u Grčkoj, među kojima su Street Mode, Los Almiros, New Long, Ziria i mnogi drugi.

Ritam Evrope 2024 od 7. do 10. maja 4
Killo Killo Banda, foto promo

Vojislav Malešev, takođe poznat kao Killo Killo, je pevač i kantautor iz Novog Sada. Uključen je u više međunarodnih i ovdašnjih muzičkih projekata. Ipak, njegov projekat, Killo Killo Banda, preti da po kvalitetu i popularnosti prevaziđe sve dosadašnje.

Muzika koju on pravi, sa ostalim članovima grupe, bazirana je na izvornoj rege muzici, a sadrži elemente različitih muzičkih pravaca, od rok stedi i dens hola, do tipičnih karipskih stilova i ska muzike. Neretko se umeša izvuk balkanskog soula i veoma emotivnog, samotnjačkog bluza.

Grupu čine snažne muzičke individue, koje su tokom godina zajedničkog muziciranja kreirale inspirisan i produktivan tim za nova dela sa sve moćnijom energijom koja kroz muziku dopire sve dublje u umove i čula slušalaca.

Do sada su objavili digitalni LP pod nazivom „Amongst The People“, potom drugi studijski album pod nazivom “Berba”, treći studijski album “Ipak borba” i aktuelni album “Pobeda je biti čovek” koji je 2021. godine objavio SKCNS.

Ritam Evrope 2024 od 7. do 10. maja 5
Шајзербитерлемон, фото промо

Šajzerbiterlemon je beogradski alternativni rok bend formiran 2014. godine. Debitantski EP su samostalno objavili 2017, a prvi album “Iza naših zidova” objavio je zagrebački Geenger Records dve godine kasnije.

Popularni “Šajzeri” su privukli pažnju muzičke javnosti u regionu svojim energičnim nastupima i fascinantnim video spotovima i pojavljivanjem na “Hali gali” kompilaciji, albumu koji je okupio najaktuelnije mlade bendove u Beogradu.

Svirali su na mnogim značajnim festivalima na prostoru bivše Jugoslavije i šire, a njihov drugi album “Na dugačkim poljima”, objavljen 2022. godine kao zajedničko izdanje zagrebačkog Geenger Records-a i beogradske Pop depresije, osvojio je kritiku i publiku i “zacementirao” Šajzerbiterlemon kao jedan od najznačajnijih srpskih bendova nove generacije.

Najnoviji singl Šajzera, „Dok požar okružuje grad“, objavljen je početkom 2024. godine u okviru kompilacije „Hali gali vol.2“. Trenutnu postavu benda čine Jovan Sibinović, Ana Đurović, Konstantin Janković i Marko Obradović.

Ritam Evrope 2024 od 7. do 10. maja 6
Zoe Kida, foto Nebojša Babić

Zoe Kida prisutna je kao kantautorka i interpretatorka na domaćoj muzičkoj sceni preko dvadeset godina. Najpre kao članica alternativnog benda Mistake Mistake, a zatim kao osnivač i dugogodišnji član grupe Zemlja Gruva.

Početkom 2022. godine učešćem na takmičenju Pesma za Evroviziju sa numerom „Bejbi“ najavila je svoju solo muzičku karijeru, a tokom 2023. objavila je singlove “Žena dete”, “Sunce”, “Voli me” koji najavljuju EP i album čija izdanje očekujemo u 2024.

Muzički stil Zoe Kida predstavlja vešt spoj elemenata soula, r’n’b-ja, funka, popa, afro žanrova i aktuelnih muzičkih trendova i tendencija.

Muzička eklektika, prepoznatljiv vokal, jaka energija i specifična pojavnost na sceni, su karakteristike zbog kojih je publika raznih generacija voli i podržava.

Ritam Evrope 2024 od 7. do 10. maja 7
Foto: Laguna

Promocija knjige Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, održaće se u petak 10. maja u 18 časova novoj zgradi SKCNS-a, u Ulici Vladimira Perića Valtera 5.

Knjigu je ove godine objavila Izdavačka kuća „Laguna“, a na promociji će govoriti autor Zoran Kostić Cane, rok muzičar, pevač i frontmen grupe Partibrejkers. Knjiga „Ukrštene reči“ njegova je prva zbirka poezije.

Ova promocija organizovana je u sklopu manifestacije „Ritam Evrope!“ a ulaz je besplatan.

Ti koji čitaš ovo
ne očekuj mnogo.
Ovde nema opisa prirode
i mitskih stvorenja.
Tu je sve
što nije imalo gde.
Od jednog čoveka
unapred napisano,
životom potpisano,
potreba za životom,
da se živeti treba.

Prolog (odlomak), Ukrštene reči, str. 7

O knjizi:

Ovo nije ljubazna knjiga. Čitaoče, iz nje nećeš moći spokojno sebi da recituješ poeziju. Svaka pesma je ovde, ne susret, već suočenje. Držaće te budnim, neće ti dati da predahneš, imaćeš neprekidno utisak da te posmatra ogledalo.

Ovde pesme viču i kad šapuću, misli su oštrih ivica i durske i molske. Rime su nekad prekori, nekad rugalice. Zato što se u ovim pesmama jedan čovek beskompromisno hvata ukoštac sa sudbinom i životom: svojim, ali i tvojim.

Što je duže čitaš, ova knjiga te više zabrinjava, rastužuje, i sve više te se tiče. Kad je savladaš do kraja, naći ćeš jednu tanku zlatnu nit: ovo je knjiga koja će ti dati hrabrosti i neće te ostaviti bez nade.

Ivana Dimić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari