Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić i gradonačelnik Dragan Đilas obišli su juče prvo reciklažno dvorište Javnog preduzeća Gradska čistoća u na Adi Huji.

Direktor Gradske čistoće Miroslav Vesković je naveo da vozila te firme iz specijalnih kontejnera u to dvorište dovoze metalnu ambalažu, plastiku i papir, koji se mere, dodatno selektuju, presuju, baliraju i dalje prodaju.

– Ovo je prvo od četiri reciklažna dvorišta koja planiramo da napravimo. Postavili smo u Beogradu 38 reciklažnih ostrva i jako smo zadovoljni prvim rezultatima. Građani se pridržavaju i selektuju otpad – kazao je on.

Vesković je naveo da će preostala tri reciklažna dvorišta biti u Zemunu, na Čukarici i na Zvezdari i najavio da će od septembra početi projekat edukacije po školama i vrtićima. Prema njegovim rečima, staklo se prikuplja na deponiji u Vinči, jer trenutno ne postoji tržište za njegovu preradu.

Dulić je kazao da akcija „Očistimo Srbiju“ koja se sprovodi nekoliko meseci, daje odlične rezultate i da se građani ponašaju moderno i civilizovano kad im se omogući.

– Mi kao ministarstvo nećemo se smiriti dok svaki blok, zgrada i ulica ne budu imali kontejnere u koje će građani odvajati otpad – izjavio je Dulić i dodao da je dokazano da postoji tržište za sekundarne sirovine kao i da je sakupljanje sekundarnih sirovina profitabilna grana industrije.

Dulić je najavio da će u narednih nekoliko meseci biti uvedeni ekonomski instrumenti koji će podrazumevati isplatu za sakupljanje otpada, kao i da se neće odustati od otvaranja pogona za upravljanje i preradu posebnih tokova otpada.

Stambeno-poslovni kompleks

Poseta Adi Huji je bila prilika da se gradonačelnik osvrne i na problem uređenja ovog dela grada. „Ideja je da ceo ovaj deo izraste u doglednoj budućnosti u stambeno-poslovni kompleks“, istakao je Đilas dodajućo da je reč o projektu koji će trajati između 20 i 30 godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari