Novi izgled uskoro će dobiti fontane ispred SRC „Tašmajdan“, „Sava centra“, u pasažu Bezistan („Devojka sa školjkom“), i u Pionirskom parku („Devojka sa krčagom“). U toku je priprema projektne dokumentacije za sanacije.


– Tri od četiri fontane nalaze se u starom gradskom jezgru i predstavljaju spomenike kulture, tako da se projektna dokumentacija za njihovu sanaciju radi u skladu sa konzervatorskim uslovima koje daje Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Projektnom dokumentacijom biće obuhvaćena zamenjena neispravna oprema, mašinska i elektro, nabavljene nove pumpe i osvetljenje.

U okviru građevinskih sanacija, projektnom dokumentacijom će biti obuhvaćena zamena dotrajalih pločica, obnavljanje bazena, pranje i zaštita skulptura i drugi radovi, ali će spoljni izgled fontana ostati nepromenjen. Četvrta fontana, ispred Sava centra će ponovo „proraditi“ u 17 varijacija za vodene igre mlazevima. I na njoj će biti obuhvaćena zamena dotrajale elektro i mašinske opreme, kao i obnavljanje bazena fontane – rekao je za Jovo Pilipović, direktor Uprave za energetiku. Narednih meseci u planu je sanacija fontane „Vodonoša“ na Novom Beogradu. Bazen fontane će biti saniran, kao i betonske ploče, zameniće se postojeće instalacije vodovoda, kanalizacije i hidro-mašinske opreme, električnih instalacija za potrošače iz hidrotehničkog dela projekta i osvetljenje fontane. Protekle godine sanirane su fontane „Mladost“ i „Fontana“ na Novom Beogradu, pripremljena projektna dokumentacija za sanaciju fontane „Vodonoša“, na Novom Beogradu i obavljena primopredaja fontana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari