Zgrada Skupštine Vojvodine i dalje oštećena iako se Pokrajinska vlada pohvalila da je sanacija završena 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Pokrajinska vlada saopštila je prošle nedelje da su završeni radovi na sanaciji zgrade Skupštine Vojvodine, a već danas pojavili su se snimci iz ovog zdanja koji dokazuju suprotno. Ovo zaštićeno kulturno dobro i dalje je oštećeno.

Na snimcima koje su redakciji N1 poslali zaposleni u Skupštini, vide se popucali zidovi i plafoni u dve prostorije na spratu vojvođanskog parlamenta, u delu zgrade koji je bliži gradilištu podzemne garaže. Nema zvanične potvrde još iz Vlade Vojvodine odakle ova oštećenja.

No, pošto su u delu zgrade koja je oštećena usled sleganja tla zbog izgradnje podzemne garaže, pretpostavlja se da deo tih oštećenja i dalje nije saniran.

Te potvrde stižu i od zaposlenih u Banskom dvoru koji o tome ne žele da pričaju javno, a sve je teško proveriti jer medijima nije dozvoljen ulaz u oštećeni deo Skupštine Vojvodine otkad se desilo oštećenje.

Ulaz nije dozvoljen ni stručnjacima, poput onih iz Društva arhitetkata Novog Sada, koji nisu mogli dobiti ni Elaborat sanacije koje je izradio Fakultet tehničkih nauka.

“Da imamo elaborat, mogli bi detaljnije da pričamo, ali iz onoga što se vidi golim okom već je jasno da je problem što sanacija nije urađena kako treba. Nisu sanirane pukotine na temeljima od čega se trebalo krenuti, jer je on najviše i oštećen, odatle je i nastala šteta. Potom je trebalo da se obezbedi da taj temelj više ne može da se sleže. Tek onda su trebali da pokrpe i prekreče zidove“, rekla je Ana Ferik-Ivanovič, predsednica DANS-a.

Kako dodaje, deo gde su bile pokotine su zatvorene i sada je on nepristupačan i teško je videti kakva je sanacija zapravo urađena. Garaža koja se gradi u neposrednoj blizini je izlivena i čitav prostor je zatvoren.

Predsednica DANS-a kaže da je jasno vidljivo i kako je veza diletacije ružno urađena. Oba objekta Kompleksa Banovina su rađena od bračkog belog mermera, a pukotine su sanirane smeđom bojom, što je značajno vidljivo sada na fasadi i to se moralo drugačije uraditi.

„Celokupnu sanaciju treba prostudirati kroz dokumentaciju. Sigurno je da je kontrola nadzornih organa morala biti značajnija. Sve se moralo od početka uraditi sa više pažnje“, nastavila je Ferik-Ivanovič.

Garaža kod Banovine imaće dva nivoa ispod zemlje i površinu od gotovo 6.300 kvadratnih metara. U dve podzemne etaže biće 158 parking mesta.

Vlada Vojvodine saopštila da je završena sanacija, kao i da su dvanaestodnevni radovi koštali više od 841.000 dinara. Radove je platio investitor, kompanija „Javne garaže“, u vlasništvu preduzeća „Inobačka“ i „Best in Parking – Holding“, koji su 2020. potpisali koncesiju na 40 godina za gradnju četiri javne garaže u centru Novog Sada.

„Nadležna Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa zaključila je sa investitorom ugovor o izvođenju radova na sanaciji oštećenja. Izvedeni su sledeći radovi: čišćenje dilatacija, uklanjanje maltera, formiranje novih dilatacija, završna obrada zidova, ugradnja odgovarajućih lajsni, bojenje zidova i popravka lifta.Istovremeno, nadležni iz Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa nastaviće sa aktivnostima na praćenju stanja zgrade tokom radova na izgradnji garaže i preduzimaće mere na zaštiti objekta sa stručnom podrškom Fakulteta tehničkih nauka“, navedeno je tada iz Vlade Vojvodine.

Narušena vizura jedne od najznačajnijih zgrada u Srbiji

Kada se završi garaža, na zelenoj površini ispred Banskog dvora biće izgrađene i tri kućice, odnosno izlazak iz stepeništa iz garaže, pa iako su ti objekati prizemni, značajno će zaklanjati pogled na ovo zdanje.

„Nije bez razloga na te dve zelene površine kod Kompleksa Banovine zabranjena bilo kakva gradnja. Taj deo je planiran isključivo kao zelena površina, kako bi se ovo zaštičeno kulturno dobro moglo videti sa svih strana. Sada će ovi izlazi iz garaže narušavati tu vizuru i zaklanjati pogled“, izjavila je predsednica DANS-a.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari