Najzagađeniji vazduh sa najvećim koncentratom azot-dioksida i benzena u Beogradu godinama unazad meri se u Bulevaru despota Stefana. Kao razlog tome navodi se blizina Pančeva i uticaj velikih zagađivača iz ovog grada. Osim ove ulice, među najzagađenije u glavnom gradu spadaju ulice Miloša Pocerca i Dr Subotića. To su neki su od podataka Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja koji više od 30 godina vrši monitoring vazduha u prestonici.

– Do pre dve godine u prvoj kategoriji po zagađenosti vazduha nalazila se i Ohridska ulica, međutim, uvođenjem grejanja na gas i gašenjem velikog broja individualnih kotlarnica u domaćinstvima, vazduh u ovoj ulici je znatno čistiji. Povećano zagađenje u odnosu na pre nekoliko godina zabeleženo je ulici Omladinskih brigada, koja je postala veoma prometna izgradnjom velikog broja stambenih objekata u tom delu grada, ali i tržnih centara Idea i Delta Siti – kaže Anka Filipovićiz Gradskog zavoda za javno zdravlje i dodaje da najveći uticaj na kvalitet vazduha stvara saobraćaj, a potom industrija.

Nešto manja zagađenost izmerena je u Ustaničkoj, Požeškoj, ulicama Svetog Save i Ljutice Bogdana, i Obilićevom vencu. Najmanje zagađene ulice i ujedno najčistiji vazduh nalazi se u ruralnim područjima na obodima grada. Kvalitet vazduha u Beogradu meri se na 18 mesta, na 12 poluautomatskih, šest automatskih i dve mobilne merne stanice.

– Monitoring vazduha vrši se konstantno. Srednja vrednost kvaliteta vazduha na svim mernim stanicama određuje se na svaka 3,5 minuta, a zagađenost uglavnom izazivaju povišene vrednosti ugljen dioksida, sumpor-dioksida i azota – kaže Filipović.

Osim Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja monitoring vazduha u glavnom gradu vrši i Republički hidrometeorološki zavod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari