Spomen obeležje u čast umetnika i velikana Mome Kapora, otkriveno je juče na Adi Ciganliji. Skulpturu devojke koja se simbolično pretvara u drvo, izgrađenu prema Kaporovom crtežu „Dafne“, otkrili su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i supruga slavnog umetnika Ljiljana Kapor.

Četiri metra visok trodimenzionalni ženski akt, izgrađen od profilisanog aluminijuma krasiće zelenu oazu Ade Ciganlije kod kupatila „Beograd“ sa savske strane ovog izletišta. Skulpturu od aluminijuma obavija puzavica, dok se oko nje nalaze tri breze. „Dafne“ noću ima posebno osvetljenje koje savršeno ističe lepotu ove neobićne statue.

Dragan Đilas rekao je, da o Momi Kaporu ne treba puno pričati i da svi koji se osećaju Beograđanima, znaju da je on bio najveći Beograđanin od svih nas. On je dodao i da je Kapor bio hroničar Beograda, pisac i slikar, kao i da je otkrio Adu pre pedesetak godina.

– Želim da se zahvalim umetnicima, koji su napravili ovo delo, koje ćemo da čuvamo. Srećan sam što je drugačije od klasičnih spomenika, jer klasika uz Kapora sigurno ne ide. Verujem da će Beograđani, kada nas više ne bude, dolazeći ovde sećati se Mome, koji je svojim delom i ljubavlju prema Beogradu zaslužio – istakao je Đilas.

Prema rečima Ljiljane Kapor, njen suprug je na Adu prvi put došao sa 18 godina i da ga je ona opčinila. Direktor JP „ Ada Ciganlija“, Zoran Gajić rekao je da će ovaj deo Ade, biti mesto okupljanja umetnika, na kome će se održavati književne večeri i druge kulturne manifestacije kojima bi se ponosio i sam Kapor. Skulpturu je izgradila umetnička grupa TAT. Inicijativu za postavljanje spomen-obeležja pokrenuo je sam gradonačečnik Beograda, a podržali su je Ljiljana Kapor, u ime Zadužbine „Momo Kapor“ i JP „Ada Ciganlija“, kao jedan od načina da se oduže i odaju počast Kaporu za sve što je učinio za svoj grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari