U Beogradskom zoološkom vrtu gradonačelnik Beograda Dragan Đilas otkrio je juče spomenik Vladi Iliću, nekadašnjem gradonačelniku našeg grada, koji je 12. jula 1936. godine osnovao zoo-vrt.


– Vlada Ilić je bio veliki gradonačelnik, imao je viziju i osećaj za budućnost. Zoo-vrt je projekat u kojem treba da se udružimo svi, i bivši, i sadašnji, i neki budući gradonačelnici. Učiniću sve da Beo zoo-vrt, kojim Beograd može da se ponosi, bude još bolji, da ga i proširimo i spustimo na deo na kom je i pre bio. Godišnje ga poseti veliki broj ljudi, a već sad nas zbog njega hvali cela Evropa – rekao je Đilas.

Otvarajući zoološki vrt na Petrovdan 1936. godine, Vlada Ilić je rekao da Beogradu ostavlja otvorenu knjigu, da iz nje uči, i da će sudbina ovog vrta zavisiti od razumevanja Beograđana. Tokom vremena bilo je građana koji to nisu razumeli, ali i dovoljno onih koji su se pobrinuli da delo Vlade Ilića ne ode u nepovrat.

Zoološki vrt je tada zauzimao prostor nešto veći od tri i po hektara, da bi, vrlo brzo, bio proširen na sedam, a zatim, izgradnjom restorana „Kalemegdanska terasa“ i pripajanjem jednog dela Donjeg grada, čak na nešto više od četrnaest hektara, i na toj površini je dočekao i Drugi svetski rat. Tokom rata je dva puta bombardovan i skoro ceo životinjski fond je uništen. Zbog razaranja i drastično smanjenog broja eksponata, površina mu se posle rata svela na oko sedam hektara, koliko i danas zauzima.

 

Čovek od akcije

Vlada Ilić bio je poznati beogradski industrijalac. Kao gradonačelnik izvršio je krupne reforme u gradskoj opštini, umanjio cenu električne struje i na taj način uticao na razvoj zanatske proizvodnje. Sredio je i finansijske prilike u opštini, što se do tada smatralo neizvodljivim. Posvetio se izgradnji radničkih stanova, zdravstvenih ustanova i dečijih prihvatilišta, škola, uklanjanju baruština, izgradnji parkova. Za njegovog mandata uvedena je tramvajska linija od Beograda do Zemuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari