Stara mudrost kaže da ko radi, taj u poslu i greši. Ipak, kada greške prave stručnjaci u profesijama koje se tiču života i smrti, bili to lekari ili pogrebnici, ti propusti se teže praštaju. Primer porodice Tašić, koja je pre nekoliko dana doživela neprijatnost da na sahrani svoje rođake otkrije da su tela dveju pokojnica zamenjena, govori u prilog tome.

Naime, umesto svoje rođake, osamdesetosmogodišnje Zorke Jovanović, porodica umalo nije sahranila nepoznatu mladu ženu. Novinari, komšije i radoznalci, od tada im ne daju mira zbog čega su se oni povukli a za diskreciju su zamolili i radnike JP Pogrebne usluge, bar dok se ne sazna kako je do ovoga došlo.

– Greška je uočena na vreme i na zahtev porodice, ubrzo smo pronašli telo „prave“ pokojnice i obavili sahranu u najkraćem roku. Formirana je komisija koja će da otkrije uzroke ovog velikog propusta, kao i da odredi odgovarajuće mere spram onih koji su odgovorni za stres koji je pretrpela porodica preminule – rekao je za Danas Zoran Marković, PR preduzeća Pogrebne usluge, i izrazio svoje saučešće porodici koja je osim smrti svoje rođake, morala da pretrpi i dodatne neprijatnosti. Marković se ovom prilikom porodici Tašić izvinio u ime JP Pogrebne usluge.

Prema njegovim rečima, u glavnom gradu se, u zavisnosti od vremenskih uslova, doba godine i drugih faktora, dnevno obavi prosečno 50 sahrana i kremacija ali do sada nisu zabeležili slučaj zamene tela pokojnika, bar ne na teritoriji Beograda.

– Slične stvari su se događale na drugim mestima po Srbiji, uključujući i vandalske ispade ali u Beogradu je poslednjih nekoliko godina mirno. Primećeni su slučajevi sitnijih krađa vaza i lanaca, a na Bežanijskom groblju smo pronašli nekoliko grafita koji nemaju satanistički ili bilo kakav preteći karakter, već su delo izgrednika koji nisu imali pametnija posla – zaključio je Marković.

 

Video nadzor samo na Novom groblju

Prema rečima Zorana Markovića iz Pogrebnih usluga, ovo javno preduzeće ima nadležnost nad 10 gradskih grobalja. Čuvari i terenski kontrolori nemaju mogućnost da u potpunosti zaštite aleje i spomenike od onih koji bi da nešto ukradu ili ruše šta im se nađe na putu. Iz finansijskih razloga, video nadzor je obezbeđen jedino na Novom groblju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari