Epidemiološka situacija u vezi sa novim gripom u Beogradu je povoljnija, ali na snazi ostaju sve mere opreza, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Stručnog tima za borbu protiv novog gripa. Predstavnici gradskog Štaba civilne zaštite ocenili su da je situacija sa stepena „vanredno“ spuštena na stepen „nepovoljno“, što znači da je zabeležen pad broja obolelih od ove bolesti.


– U glavom gradu do sada je potvrđeno 200 slučajeva obolevanja od novog gripa, od kojih 156 u poslednja dva meseca – kazao je Slobodan Šolević, komandant tog štaba. Prema rečima Nevenke Žakule, šefice epidemiološke službe Gradskog zavoda za javno zdravlje, faktor rizika za širenje epidemije je polazak dece u školu. „Evidentno je prisustvo virusa, ali i slab odziv na vakcinaciju. U Beogradu je vakcinisano 30.938 ljudi, što je 56 odsto iskorišćenih doza i trećina ukupnog broja vakcinisanih u zemlji. Glavni grad je do sada dobio 55.070 doza vakcina, a planira se raspodela još oko 45.000 doza“, rekla je Žakula. Ona kaže da se do sada prijavilo 13 osoba koje su imale reakcije na vakcinu, ali da se one ne mogu nazvati neželjenim, već očekivanim.

– Reč je o osobama kojima se nakon vakcinacije pojavilo blago crvenilo, otok na mestu uboda i malo povišena temperatura – objasnila je Žakula.

Ona napominje da deca od šest meseci do osam godina, osobe starije od 60 godina i lica sa slabim imunitetom primaju dve doze vakcine u razmaku od tri nedelje.

Predsednik stručnog tima za praćenje aktivnosti pre i u toku pandemije novog gripa Branislav Lazić rekao je da su sve mere opreza i dalje na snazi.

– Lekari opšte prakse i pedijatri u domovima zdravlja dežuraju do 22 časa, otvoreni su svi kol centri, svi kliničko-bolnički centri opremljeni su respiratorima. U bolnicama su posete zabranjene ili su smanjene na najmanju moguću meru – objasnio je dr Lazić.

Stručni tim preporučio je da se u svim školama održe roditeljski sastanci na kojima će se roditeljima objasniti prednosti vakcinacije. Školska deca vakcinisaće se samo uz prisustvo i odobrenje roditelja i to uglavnom u domovima zdravlja, a mobilne lekarske ekipe samo izuzetno će posećivati škole.

– Sekretarijati za dečju zaštitu i obrazovanje svakodnevno prate situaciju u školama i vrtićima. Ponosni smo što je čak 80 odsto vaspitačica primilo vakcinu i što za sada među njima nema prijavljenih slučajeva novog gripa. Procenat dolaznosti dece u vrtiće iznosi 62 odsto, što je uobičajeno za ovo doba godine – rekao je Branislav Lazić.

Prema njegovim rečima, preporuke o vakcinisanju dece u školama će se raditi u saradnji sa regionalnim domovima zdravlja, tako što će pedijatri na roditeljskim sastancima objašnjavati potrebu i prednosti vakcinacije.

– Roditelji će decu voditi u dom zdravlja na pregled kod pedijatra i na vakcinaciju. Na dan vakcinisanja deca neće ići u školu – kazao je Lazić.

Na lečenju 14 pacijenata

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun Dragoš Stojanović rekao je da je u zdravstvenim ustanovama u Beogradu trenutno na lečenju 14 pacijenata od novog gripa i da nijedan nije na respiratoru.

Pranje ruku u svim učionicama

Predsednik stručnog tima za praćenje aktivnosti pre i u toku pandemije novog gripa Branislav Lazić rekao je da će od ponedeljka početi postavljanje aparata za suvo pranje ruku u školskim učionicama, kao i preporučivanje vakcinisanja dece u školama.

Nadzor nad životinjama

U skladu sa najnovijom situacijom Stručni tim za borbu protiv novog gripa izdao je nalog o vanrednom sanitetskom nadzoru nad životinjama u beogradskim naseljima koja su ovih dana ugrožena od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari