Na Adi Ciganliji danas i sutra će se održati međunarodno takmičenje u skijanju na vodi, na kojem se očekuje da učestvuje oko 50 takmičara iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Beligije.

 Prema rečima Vladimira Zdjelara, podpredsednika Beogradskog saveza za skijanje na vodi, očekuje se da ovo takmičenje ispuni norme svetske federacije skijaša na vodi. „Prvi put nakon 30 godina, plasman će imati zvaničan karakter, odnosno, biće rangiran na evropskom nivou, a sudije će biti profesionalci. Odvijaće se u tri discipline, najpopularnijem slalomu, figurama i skoku“, rekao je Petošević novinarima. On kaže da je Beograd među retkim, privilegovanim gradovima koji ovakav spektakl mogu da prirede u strogom centru grada, kao i da se nada, da će ubuduće ovo biti redovna praksa.

Među istaknutijim takmičarima, biće Stefan Fekete, naš rekorder u skijanju na vodi, Jelena Matković iz Hrvatske, kao i dva takmičara iz Mađarske i Austrije, koji se takmiče u seniorskoj konkurenciji, zbog čega organizatori očekuju rezultate kakve, kažu, odavno nisu videli na našim prostorima.

Inače, Skijaški savez Beograda (na vodi), pokrenuo je akciju za početnike u ovom sportu, kojom će biti obuhvaćena deca od 12 do 18 godina, a koja će vežbati na poligonu kod Bečmena.

Skijaš brži od čamca

Propisana brzina čamca, za muškarce do 35 godina iznosi 58 kilometara na čas, dok se za one neku godinu starije, ta granica pomera na 55. Kada je reč o deci, njih čamac vuče od 37 kilometara na sat, pa se dodaje po tri kilometra na svakoj savladanoj prepreci. Za žene, propisana brzina je 55 kilometara. Ipak, brzina skijaša koji obilazi bove, prilikom skraćivanja kanapa za koji se drži, dostiže brzine i preko 80 kilometara na čas – kaže Vladimir Petošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari