Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su juče Odluku o zaštitniku građana. Prema rečima Željka Ožegovića, člana Gradskog veća, odluka je rezultat usaglašavanja sa Zakonom o zaštitniku građana, Zakonom o glavnom gradu i Statutom grada Beograda.


– Zaštitnika građana većinom glasova bira Skupština Beograda, a novina je to da kandidata predlaže najmanje jedna trećina odbornika umesto gradonačelnik, kako je bilo do sada. Zamenici, kojih ima tri, biraju se na predlog zaštitnika građana, a mandati u trajanju od pet godina su im vezani. Novina je i to da se ukoliko zaštitnik građana, odnosno zamenici, bez opravdanog razloga ne stupe na dužnost u roku od osam dana od dana polaganja zakletve, smatra da nisu izabrani, što Skupština grada konstatuje na osnovu obaveštenja predsednika skupštine. U tom slučaju odmah se pokreće postupak za izbor novog zaštitnika građana, odnosno zamenika. Oko 130 zemalja u svetu ima ovu instituciju i zato je ona od velikog značaja i za naš grad, koji zbog svoje veličine, karakteristika i broja institucija treba da ima zaštitnika prava građana – rekao je Ožegović.

Zaštitnik građana podnosi redovni godišnji izveštaj do 15. marta tekuće za prethodnu godinu. Izveštaj se objavljuje u „Službenom listu grada Beograda“ i na zvaničnoj internet stranici grada, a u toku godine zaštitnik može da podnese i posebne izveštaje, ako za tim ima potrebe. Na istu dužnost može da bude biran najviše dva puta uzastopno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari