Najbolji svetski „dugoprugaši“ pokušaće danas da na 22. beogradskom maratonu postignu najbolje ovosezonske rezultate. Tako će i naša najbolja atletičarka Olivera Jevtićnastojati da pobedi na polumaratonskoj trci, i kako sama kaže, „osvoji Trofej Đoko Vještica koji se prvi put dodeljuje najbržoj dami na stazi od 21 kilometar.

Prema njenim rečima, ova trka pomoći će joj da se vrati u formu nakon zimske pauze i da se pripremi za učešće u maratonskoj trci na svetskom atletskom prvenstvu u Berlinu.

– Nisam bila na pripremama u Keniji i Meksiku ali sam zato naporno radila tokom zime, naročito proteklih mesec dana, kako bih spremna dočekala svoju najomiljeniju trku. Volim da trčim beogradskim bulevarima koji su u aprilsko proleće najbolja staza na svetu. Nadam se da su i problemi sa disanjem prošlost i da ću moći da dam sve od sebe kako bih bez obzira na konkurenciju prva prošla kroz cilj i prva u istoriji podigla Trofej Đoko Vještica, koji nosi ime po mom dobrom prijatelju – rekla je Jevtićeva. Dobar rezultat ma maratonu očekuje i Kenijac Samuel Nganga Njorege koji je ranije najavio da bi najbrži maratonac kroz cilj mogao da prođe u vremenu oko dva sata i šest minuta, što daleko brže od sadašnjeg rekorda beogradske staze.

Kako je prilikom jučerašnje konferencije za novinare istakla ministarka omladine i sporta Snežana SamardžićMarković, dobri rezultati na stazi mogu se očekivati kao plod kvalitetnog rada takmičara „jer nas sport uči da rezultati uvek dolaze uz sportska odricanja“. Ona je podsetila da maraton, osim sportske, ima i istorijsku i turističku crtu, a da će ove godine dobiti i vojni značaj zbog održavanja 42. svetskog vojnog prvenstva koje će okupiti takmičare iz 27 zemalja sa četiri kontinenta. Tim povodom vojnim takmičarima obratio se i ministar odbrane Dragan Šutanovac koji je kazao da vojna sportska nadmetanja treba da doprinesu boljem razumevanju i saradnji oružanih snaga.

– Beogradski maraton jedan je od najvećih sportskih događaja u glavnom gradu – kazao je prilikom pozdravnog obraćanja gostima gradonačelnik Dragan Đilas. Njime se ponosimo više od 20 godina, a ove godine ćemo prvi put ugostiti i vojnike iz celog sveta. Maraton će kao i do sada u svet poslati najbolju sliku iz Beograda, i tako istaći našu spremnost za organizaciju velikih sportskih manifestacija ove godine kao što su prvi ATP turnir u Srbiji i Univerzijada.

 

Lase Viren promoter

Četvorostruki olimpijski pobednik na 5.000 i 10.000 metara Finac Lase Viren biće promoter 22. beogradskog maratona, po drugi put budući da je istu ulogu imao i 1996. godine. Kako je podsetio direktor maratona Dejan Nikolić, Finac je na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972 u trci na 10.000 metara osvojio zlatnu medalju uz novi svetski rekord uprkos padu u 12. krugu trke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari