Poput mnogih evropskih metropola, i Beograd bi uskoro trebalo da dobije prvo, moderno groblje za kućne ljubimce. Ono će u potpunosti ličiti na groblja na kojima se sahranjuju ljudi: imaće malu kapelu i krematorijum, a vlasnici će svojim ljubimcima moći da podižu i spomenike. Time će se rešiti i ekološki problemi, jer većina Beograđana uginule životinje ne predaje zookomunalnoj službi, koja je nadležna za njihovo uklanjanje.


– Nisam želela da moja Dafina bude spaljena, niti zakopana u jamu sa gomilom drugih životinja. Živela je sa mnom punih 10 godina, postala maltene član porodice, tako da sam odlučila da je sahranim i da to mesto obeležim – priča za Danas Mira S. koja je svog psa zakopala u Zvezdarskoj šumi. Kaže da nije jedina, i da se mnogi Beograđani odlučuju da svoje ljubimce sahrane u ovoj, ili u šumi na Košutnjaku.

Ukazujući da je to pogrešan način, pomoćnik sekretara za komunalne i stambene poslove Vladimir Terzin kaže da zakon striktno nalaže da se uginule životinje predaju zookomunalnoj službi, a da se mogu sahranjivati jedino u dvorištu vlasnika.

– Uginuli kućni ljubimci, koje preuzima zookomunalna služba, završavaju u takozvanim jamama-grobnicama. Te jame se iskopavaju na komunalnoj deponiji u Vinči. Leševi ovih životinja spadaju u prvu i drugu klasu organskog otpada, koji se tretira kao opasan po zdravlje ljudi. Ukoliko se radi o potencijalno infektivnom otpadu, on se spaljuje u kafilerijama – objašnjava Terzin i dodaje da će izgradnjom groblja za kućne ljubimce problem biti rešen jer će ono zadovoljiti potrebe Beograda u neredne dve i po godine. Groblje treba da se izgradi u novobeogradskom bloku 51, a radovi će, prema rečima našeg sagovornika, početi čim se reše imovinsko-pravni odnosi.

– Dobijeni su urbanistički uslovi, čeka se samo da se okonča spor sa Robnom kućom Beograd koja smatra da jedan deo parcele na kojoj treba da bude groblje pripada njima. Za taj predmet sada je nadležan Vrhovni sud Srbije, i mi očekujemo da će u naredne dve do tri nedelje spor da se reši u našu korist. Grad će potom tražiti dozvolu za izgradnju, i vrlo brzo nakon toga očekujemo da će Beograd dobiti prvo groblje namenjeno kućnim ljubimcima. Ono će da se prostire na površini od 1,5 hektara, imaće malu kapelu i krematorijum, a vlasnici će svojim ljubimcima moći da podižu i spomen-ploče – ističe Terzin i dodaje da većpostoje planovi i za proširenje groblja na okolne parcele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari