Pod sloganom „Zato što volim Dunav i Savu“, u subotu će biti održan šesti Beogradski karneval brodova. Manifestacija će biti organizovana na delu beogradskog akvatorija i obala od Brankovog mosta do Ušća. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, koja je održana na brodu „Sirona“, početak programa najavljen je za 16 časova kada se očekuje revija beogradskih jedriličarskih, veslačkih, kajakaških i rafting klubova.

Karnevalska povorka brodova počinje u 17 sati, u kojoj će učestvovati brod vatrogasne jedinice, desetak velikih brodova sa karnevalskim grupama i četrdesetak manjih ukrašenih brodova i čamaca iz beogradskih marina. Defile će trajati sve do 19 časova kada je najavljen početak džet ski atrakcija. Raznovrstan karnevalski program pripremljen je i na obalama Save. Dečji karneval održaće se na levoj obali reke od 16 do 18,30, sledi performans „Lepotice na rekama“, „Rimski logor“ i drugi, dok je za kraj planiran defile karnevalskih grupa iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije, Hrvatske i Slovenije, od kraja Beton hale gde će biti postavljena bina na kojoj će se predstaviti posetiocima karnevala. Program će voditi Ivon Jafali i Boda Ninković.

– Cilj ovogodišnjeg karnevala brodova je obeležavanje kraja jedne uspešne turističke sezone u Beogradu. Želimo da, bogatim programom koji smo pripremili, posetioce uvučemo u pravu karnevalsku atmosferu. Takođe, ovo će biti dobra uvertira za novi Sajam turizma, čija je ovogodišnja tema upravo Dunav i njegov turistički potencijal – rekla je na konferenciji za novinare Jasna Dimitrijević, direktorka Turističke organizacije Beograda.

Prema rečima organizatora, ideja manifestacije je da se Beograd afirmiše kao grad na dve reka, da se doprinese razvoju nautičkog turizma, ali i da se ukaže na važnost ekologije i zaštite životne sredine. Organizatori su Turistička organizacija Beograda i Skupština grada.

 

Izmene u saobraćaju

U subotu od 15 do 20 sati na delu reke Save gde će se karneval održati, plovni put biće zatvoren za plovidbu, osim za učesnike manifestacije. Takođe, biciklistička staza biće zatvorena od osam ujutru do ponoći, dok će na savskom pristaništu u istom periodu biti zabranjen saobraćaj i parkiranje.

Sređivanje savske obale

U okviru priprema za predstojeći Karneval brodova, radnici Službe za zaštićena prirodna dobra, obale i priobalja od danas do 28. avgusta čistiće levu i desnu obalu Save, na potezu od Ušća do Brankovog mosta. „Seče se samoniklo šiblje izraslo iz obaloutvrde, uklanjaju se naplavine, sređuje se šetalište, a ceo posao obavlja se i sa obale i sa reke. U čišćenju obala učestvuje oko 20 radnika“, rekao je Slobodan Stanojević, rukovodilac Službe za zaštićena prirodna dobra, obale i priobalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari