"Agencija za sprečavanje korupcije se ponaša koruptivno": BIRODI nakon odbijanja Agencije da utvrdi da li je Olivera Zekić bila u sukobu interesa u "slučaju nacistička uniforma" 1Olivera Zekić: Foto: printscreen / RSE/ Telegram

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) obratiće se Grupi država za borbu protiv korupcije (GREKO) i republičkom javnom tužilaštvu zbog sumnje da Agencija za sprečavanje korupcije u obavljanju svoje funkcije postupa koruptivno.

Povod za obraćanje je odbijanje Agencije da odlučuje o zahtevu BIRODI da utvrdi li je predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić bila u sukobu interesa kada se nije izuzela iz odlučivanja Saveta o tome da li je objavljivanjem fotomontaže u kojoj je u nacističkoj uniformi prekršila Kodeks ovog regulatornog tela.

Agencija je odbijanje obrazložila ocenom da- „nije nadležna da prati i nadzire primenu Kodeksa ponašanja članova Saveta REM“.

Izvršni direktor BIRODI Zoran Gavrilović kaže za Danas da je ovo treći slučaj zaredom na koji je ukazao, u kojem se pominju visoki javni funkcioneri, a u kojem se Agencija proglasila nenadležnom uprkos tome što je, po Zakonu o sprečavanju korupcije, o njima trebalo da odlučuje.

"Agencija za sprečavanje korupcije se ponaša koruptivno": BIRODI nakon odbijanja Agencije da utvrdi da li je Olivera Zekić bila u sukobu interesa u "slučaju nacistička uniforma" 2
Foto: N1/ Beta

Gavrilović je 11. februara Agenciji prijavio sumnju u Zekićkin sukob interesa, koji inače reguliše Zakon o sprečavanju korupcije, zbog toga što je učestvovala u odlučivanju Saveta REM, kojim je predsedavala, povodom prijave BIRODI da je prekršila Kodeks tako što je početkom decembra prošle godine, kao svoju profilnu fotografiju na Telegram kanalu, postavila fotomontažu sebe u nacističkoj uniformi.

Zekić je nakon toga kazala da je fotomontažu napravio „neko drugi, pre par godina“, a da ju je ona prenela „iz čiste provokacije“ jer, kako je rekla, voli da provocira.

Gavrilović je u prijavi Agenciji naveo da BIRODI smatra da je Zekić na taj način prekšila član 1. Kodeksa članova Saveta REM koji reguliše integritet.

„Umesto pokretanja sudskog postupka protiv autora neprimerene fotomontaže, predsednica Saveta REM se opredelila da ’provocira javnost’, što je neprimereno ponašanje i kao članice Saveta REM i kao javne funkcionerke, a što Zekić jeste po članu 2. Zakona o sprečavanju korupcije“, naveo je BIRODI u prijavi Agenciji.

U njoj se naglašava i da BIRODI osuđuje pravljenje i objavu slike sa fotomontažom na kojoj je Zekić predstavljena u nacističkoj uniformi, što je „neprihvatljiv izraz ocene i kritike rada Zekić kao predsednice Saveta REM“.

„Imajući u vidu da Agencija nema ovlašćenja da prati i nadzire primenu Kodeksa članova Saveta REM-a, u skladu sa odredbama člana 6. Zakona o sprečavanju korupcije, obaveštavamo vas da nismo nadležni za postupanje po Vašoj prijavi“, navodi se u kratkom odgovoru Agencije Gavriloviću povodom ovakve prijave.

Odgovor je potpisao direktor Agencije Dejan Damnjanović.

Komentarišući odgovor, Gavrilović kaže da nije tražio da Agencija oceni kršenje Kodeksa od strane Zekić već da li postoji sukob interesa pri odlučivanju Saveta REM o kršenju Kodeksa njegovih članova, što je nadležnost Agencije.

"Agencija za sprečavanje korupcije se ponaša koruptivno": BIRODI nakon odbijanja Agencije da utvrdi da li je Olivera Zekić bila u sukobu interesa u "slučaju nacistička uniforma" 3
Zoran Gavrilović: Medija centar Beograd

„Ako se setimo Kilgardove definicije korupcije, koja podrazumeva monopol  plus diskreciono odlučivanje, dolazimo do toga da je ovakvo postupanje Agencije primer korupcije na nivou borbe protiv korupcije. Koristeći svoj monopol u tumačenju Zakona o sprečavanju korupcije, Agencija je napravila ’alat’ kojim na prijave odgovara na način kako želi, jer njen direktor postupa diskreciono, svestan da su njegova kažnjivost i odgovornost pred tužilaštvom i Narodnom skupštinom nikakve. Srbija u svoju borbu protiv korupcije, dakle, mora da krene od borbe protiv korupcije u sistemu borbe protiv korupcije. Tek nakon toga, uz jačanje integriteta u društvu, možemo stvoriti uslove za beg sa 104. mesta svetske liste indeksa percepcije korupcije Transparentnosti Internacional“, kaže Gavrilović.

On podseća da je Agencija odbila da odlučuje i po prijavi BIRODI u kojoj se navodi da je 129 aktuelnih narodnih poslanika sa liste „Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane“ u zavisnom položaju prema predsedniku Republike, što je protivno članu 40. Zakona o sprečavanju korupcije, u kojem se navodi da javni funkcioneri, a poslanici to jesu, „ne smeju biti zavisni od lica koja bi mogla da utiču na njihovu nepristrasnost, niti smeju koristi javnu funkciju zarad sticanja bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice“.

Vučić, kao nosilac ovakve liste za parlamentare izbore, na taj način utiče na sve poslanike sa liste da između ostalog ne glasaju za njegovo razrešenje ukoliko bude kršio Ustav Srbije, što inače prema upozorenjima dela pravnih stručnjaka, opozicije i javnosti već godinama čini.

Agencija je, međutim, navela da „nema osnova“ da se protiv Vučića vodi postupak za odlučivanje o kršenju člana 40. Zakona o sprečavanju korupcije, mada BIRODI to nije tražio, niti ukazivao na njegovu zavisnost od poslanika, već obrnuto.

Ona je ranije odbila da odlučuje i da li su u sukobu interesa Zekić i član Saveta REM Milorad Vukašinović zbog toga što su istovremeno i u Privremenom telu za praćenje medija, koje predlaže i bira Savet REM.

Privremeno telo, takođe, REM- u daje savete, mišljenja i predloge za postupanje, o kojima u konačnom odlučuje Savet REM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari