Olivera ZekicOlivera Zekić: Foto FoNet Milica Vuckovic

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) odlučio je da njegova predsednica Olivera Zekić „nije prekršila“ Kodeks ponašanja članova Saveta REM time što je na svom profilu na socijalnim mrežama prenela sliku na kojoj je fotomontažom predstavljena u nacističkoj uniformi.

Savet je odlučivao po predstavnici Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Izvršni direktor BIRODI Zoran Gavrilović je povodom ovakve odluke „prijavio sukob interesa“ Agenciji za borbu protiv korupcije, pošto je Zekić učestvovala u njenom donošenju, a dostaviće je i

Tužilaštvu za organizovani kriminal, kako bi dopunio prethodno podnetu prijavu vezanu za rad REM.

Predsednica Saveta REM je početkom decembra prošle godine postavila fotomontažu sebe u nacističkoj uniformi kao svoju profilnu fotografiju na Telegram kanalu, a nakon toga kazala da je to uradila „iz čiste provokacije“.

„Kao što znate ja volim da provociram. Mogla sam da okačim i neke Koraksove i Petričićeve karikature koje su mnogo gore. To je fotomontaža sa Tvitera, koju je neko drugi napravio pre par godina, i ja sam je okačila“, kazala je Zekić za Radio Slobodna Evropa.

Ovaj medij je naveo da na društvenoj mreži X (bivšemTviteru) i internetu kroz Google image reverse pretragu nije uspeo da pronađe ovakvu fotomontažu sa likom Zekić.

BIRODI je neposredno nakon toga zahtevao da Savet REM utvrdi da li je Zekić na taj način prekršila član 1. Kodeksa tog Saveta, koji reguliše integritet, istovremeno osuđujući objavljivanje fotomontaže od strane nepoznate osobe, jer je „ovakva vrsta javnog predstavljanje bilo koje osobe neprihvatljiva“.

„Umesto pokretanja sudskog postupka protiv NN osobe koja je napravila i objavila neprimerenu fotomontažu, predsednica Saveta REM-a se odlučila da je prenese i ‘provocira deo javnosti’, što je neprimereno ponašanje, imajući u vidu ulogu REM-a u oblasti javnog komuniciranja“, naveo je BIRODI, podsećajući i da je Zekić javna funkcionerka, po članu 2. Zakona o sprečavanju korupcije.

Zamenik predsednice Saveta REM Milorad Vukašinović je, pak, krajem prošle sedmice kratko obavestio BIRODI da je Savet na poslednjoj sednici razmatrao njegovu predstavku i utvrdio da Zekić “ nije prekršila odredbe člana 1. Kodeksa, kao i člana 2. Zakona o sprečavanju korupcije“.

Vukašinović je Gavriloviću dostavio i zapisnik sa sednice, u kojoj je krajnje šturo navedeno da je „nakon sprovedene diskusije, Olivera Zekić, predsednica Saveta predložila, a članovi Saveta većinom doneli odluku da ’nema povrede Kodeksa ponašanja članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije’“.

Ni u obaveštenju ni u zapisniku nisu navedeni pravni razlozi i druga argumentacija za ovakvu odluku, niti ko je za nju glasao.

Gavrilović kaže da je, sudeći po ovim krajnje „siromašnim“ dopisima, Zekić učestvovala u odlučivanju da li je prekršila Kodeks, te čak predložila odluku koja je usvojena većinom glasova, iako je trebalo da se izuzme ne samo iz glasanja, već i iz predsedavanja ovom sednicom.

Savet REM utvrdio da njegova predsednica Olivera Zekić "nije prekršila" kodeks i zakon objavljivanjem fotomontaže u kojoj je u nacističkoj uniformi 1
Zoran Gavrilović: Foto: FoNet/ Medija centar

Prema njegovim rečima, takvo ponašanje je i nezakonito i neetično.

„Iz više nego skromnog zapisnika se vidi da je ona vodila sednicu Saveta, ali ne  i rezultat glasanja. Možda je sam rezultat glasanja bio tesan, pa je predsednica htela da spreči da bude sankcionisanja za kršenja Kodeksa članova Saveta REM, jer po novom Zakonu o elektronskim medijma- ako je član Saveta REM tri puta sankcionisan za kršenje Kodeksa, može biti smenjen. I samo zakonsko rešenje da članovi Saveta sami sebe ocenjuju da li krše Kodeks je pogubno, jer će oni jedni druge štititi“, kaže Gavrilović za Danas.

On kaže da je ovakvom odlukom o „slučaju nacističke uniforme“, koji je primer kršenja ovdašnjih zakona“, a vrlo sličan situacijama koje je presuđivao Evropski sud za ljudska prava, Savet REM „legitimisao ponašanje Olivere Zekić“.

„Takav Savet REM više nije medijsko, već krivično-pravno i civilizacijsko pitanje“, kaže on.

„Sve ovo govori o kulturi nerazumevanja instituta sukoba interesa i ozbiljne potrebe da se odvoji javno i privatno, što je jedan od ključnih načina za zarobljavanja institucija i dokaz (ne)postojanja države“, ocenjuje Gavrilović, dodajući da je sada na potezu Agencija za sprečavanje korupcije, koja ima priliku da pokaže integritet, mada ima običaj i da „pronalazi objašnjenja kako je sve u redu“.

Prema izveštavanju medija, uniforma koju u fotomontaži „nosi“ Zekić pripada takozvanom „Jurišnim odredom“, koji je prvobitno bio elitna garda Rajha i nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Internet pretragom može se videti da se na originalnoj fotografiji, koja je naknadno izmenjena montažom, nalazi nacista Rajnhard Hajdrih, navodi RSE.

On je bio jedan od glavnih tvoraca „konačnog rešenja“, eufemizma korišćenog za progon i istrebljenje Jevreja iz Evrope tokom Drugog svetskog rata.

Arhiv američkog Muzeja holokausta u njegovoj biografiji navodi da je Hajdrih bio šef Glavne kancelarije za bezbednost Rajha, SS-a i policijske agencije koje su bile najdirektnije uključene u sprovođenje nacističkog plana ubijanja Jevreja u Evropi.

Navodi se takođe da je šef SS-a Hajnrih Himler bio toliko impresioniran Hajdrihovim idejama da ga je u avgustu 1931. doveo u SS i zadužio da razvije Službu bezbednosti (SD).

Do januara 1933. godine SD pod Hajdrihovim rukovodstvom postala je najznačajnija obaveštajna agencija u okviru Nacističke partije.

Jevrejska opština Beograd oštro osudila postupak Zekićeve, zakon zabranjuje upotrebu nacističkih simbola

U predstavci BIRODI Savetu REM podseća se da je Zekićkino postavljanje montaže svog lika u nacističkoj SS uniformi kao profilne slike na mreži Telegram osudila i Jevrejska opština Beograd, koja je ocenila da je reč o „promociji nacizma“.

„ Dok je javni medijski prostor, uključujući medije sa nacionalnom frekvencijom, doživeo eksploziju antisemitizma i širenja mržnje, predsednica REM koristi najgori period ljudske istorije kao materijal za zabavu, istovremeno vređajući čitavu jevrejsku zajednicu u Srbiji i regionu i relativizuje najveća zla čovečanstva, koja mnogi naši preživeli članovi i dalje pamte. Imajući u vidu odgovornu funkciju koju gospođa Zekić obavlja, nije primereno šokirati javnost na ovaj način, već bi trebalo da utiče da se ovakve pojave ne dešavaju“, navela je ta Jevrejska opština.

U Srbiji je od 2009. godine na snazi Zakon o zabrani neonacističkih ili fašističkih manifestacija i zabrani upotrebe neonacističkih i fašističkih simbola.

Prema članu 3. Zakona, zabranjena je „proizvodnja, umnožavanje, skladištenje, prezentacija, veličanje ili na bilo koji drugi način širenje propagandnog materijala, simbola ili obeležja kojima se izaziva, podstiče ili širi mržnja ili netrpeljivost, propagiraju ili opravdavaju neonacističke i fašističke ideje i organizacije ili se na drugi način ugrožava pravni poredak“.

Kazne za kršenje ovih zakonskih odredbi su prekršajne i kreću se u rasponu od 5.000 do 50.000 dinara za fizičko lice, te od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice.

Savet REM već odbijao predstavke BIRODI protiv njegove predsednice

Savet REM je u maju prošle godine doneo i odluku da predsednica Saveta Zekić nije prekršila kodekse tog tela kada je u jednom intervjuu izvršnog direktora BIRODI Gavrilovića nazvala „osobom sa deluzijama“.

BIRODI je u saopštenju naveo da taj Savet Gavriloviću nije omogućio da pred njim iznese svoju argumentaciju, te da se iz njegove odluke ne vidi da li su konsultovali odgovarajuće strukovno udruženje, poput Društva psihologa Srbije.

Ova organizacija je podsetila da se tom telu obraćala više puta povodom kršenja kodeksa, jer je Zekić u medijskim nastupima nazvala organizacije civilnog društva koje rade monitoring medija „paramilitarnim REM- ovima“, ali da se o tome Savet REM nije izjašnjavao.

„Ovakvom odlukom Saveta Regulatornog tela dodatno je legitimisan govor mržnje i etketiranja u javnom govoru, odnosno legitimisan proces deprofesionalizacije, gde osobe koje nemaju stručno obrazovanje (ekspertizu) iznose ocene i ‘dijagnoze’ o drugim osobama“, ocenili su iz BIRODI-ja.

Naveli su i da je sve to u suprotnosti sa funkcijom tog regulatornog tela koja je definisana Zakonom o elektronskim medijima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari