Agencija za sprečavanje korupcije ipak postupa po prijavi protiv Olivere Zekić u "slučaju nacistička uniforma": Novi odgovor BIRODI-ju nakon pisanja Danasa 1Olivera Zekić: Foto: printscreen / RSE/ Telegram

Agencija za sprečavanje korupcije obavestila je Biro za društvena istraživanja (BIRODI) da je, ipak, moguće da protiv predsednice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivere Zekić pokrene postupak zbog eventualnog sukoba interesa u „slučaju nacistička uniforma“.

Zoran Gavrilović, izvršni direktor BIRODI, koji je Agenciji podneo prijavu protiv Zekićke povodom ovog slučaja, kaže da ga je Agencija obavestila o tome dan nakon pisanja Danasa da je odbila da postupa po njoj.

Agencija ga je tada izvestila da „nije nadležna za postupanje“ po njegovoj prijavi zbog Zekićkinog sukoba interesa zbog toga što se nije izuzela iz odlučivanja Saveta REM o tome da li je prekršila Kodeks tog regulatornog tela prenošenjem na svom profilu na socijalnoj mreži fotomontaže u kojoj je u nacističkoj uniformi.

Po Zakonu o sprečavanju korupcije Zekić je javna funkcionerka, a Agencija je nadležna za utvrđivanje sukoba interesa javnih funkcionera.

Agencija za sprečavanje korupcije ipak postupa po prijavi protiv Olivere Zekić u "slučaju nacistička uniforma": Novi odgovor BIRODI-ju nakon pisanja Danasa 2
Foto: N1/ Beta

„Obaveštavamo Vas o tome da je Vaša prijava koju ste Agenciji za sprečavanje korupcije podneli protiv Olivere Zekić, predsednice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, u delu koji se odnosi na sukob interesa, zavedena pod brojem 014-07-00-0054/24-11 i da je u toku provera ispunjenosti uslova za pokretanje postupka zbog povrede Zakona o sprečavanju korupcije protiv imenovane. O ishodu tog postupka bićete pismeno obavešteni“, navodi se u najnovijem obaveštenju Agencije Gavriloviću, dostavljenom nakon teksta u našem mediju.

U obaveštenju se navodi i da ga u prethodnom dopisu od 14. februara, u kojem se proglasila nenadležnom, kako navodi, obavestila „o ishodu postupanja po njegovoj prijavi samo u delu koji se odnosi na navode iz prijave da je imenovana prekršila Kodeks članova Saveta REM-a koji reguliše integritet“.

Gavrilović je, međutim, 11. februara Agenciji prijavio sukob interesa predsednice Saveta REM zbog toga što je učestvovala u odlučivanju Saveta po prijavi BIRODI da je prekršila član 1. Kodeksa članova Saveta REM, koji reguliše integritet, tako što je početkom decembra prošle godine, kao svoju profilnu fotografiju na Telegram kanalu, postavila fotomontažu sebe u nacističkoj uniformi.

Zekić je tim povodom kazala da je fotomontažu, kako je rekla, napravio „neko drugi, pre par godina“, a da ju je ona prenela „iz čiste provokacije“, jer „voli da provocira“.

Gavrilović je u obraćanju Agenciji ponovio stav iz prijave Savetu REM da osuđuje pravljenje i objavu slike sa fotomontažom na kojoj je Zekić predstavljena u nacističkoj uniformi, kao „neprihvatljiv izraz ocene i kritike njenog rada kao predsednice Saveta“, ali da smatra da je ona prenošenjem povredila Kodeks.

„Umesto pokretanja sudskog postupka protiv autora neprimerene fotomontaže, predsednica Saveta REM se opredelila da ‘provocira javnost‘, što je neprimereno ponašanje za članicu Saveta REM i javnu funkcionerku“, naveo je Gavrilović.

Agencija za sprečavanje korupcije ipak postupa po prijavi protiv Olivere Zekić u "slučaju nacistička uniforma": Novi odgovor BIRODI-ju nakon pisanja Danasa 3
Zoran Gavrilović: Foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

On je Agenciji, uz prijavu, dostavio i zapisnik sa sednice REM u kojem se navodi da je nakon sprovedene diskusije, a na predlog Zekićke, većina članova Saveta donela odluku da ona „nije povredila“ Kodeks članova Saveta REM.

U ovom, inače šturom dokumentu REM, navodi se i da je Zekić predsedavala tom sednicom.

Gavrilović podseća da se u prethodnom dopisu Agencije, od 14. februara, a povodom njegove prijave o sukobu interesa predsednice Saveta REM, netačno tvrdi da je ona navodno podneta zbog kršenja Kodeksa članova Saveta REM.

„Imajući u vidu da Agencija nema ovlašćenja da prati i nadzire primenu Kodeksa članova Saveta REM-a, u skladu sa odredbama člana 6. Zakona o sprečavanju korupcije, obaveštavamo vas da nismo nadležni za postupanje po Vašoj prijavi“, navela je Agencija u njemu.

Ovakav odgovor potpisao je direktor Agencije Dejan Damnjanović.

Agencija za sprečavanje korupcije ipak postupa po prijavi protiv Olivere Zekić u "slučaju nacistička uniforma": Novi odgovor BIRODI-ju nakon pisanja Danasa 4
Dejan Damnjanović: Foto: Printscreen / K1

„Korekcija Agencije, koja je se dogodila posle pisanja Danasa o njenom odgovoru BIRODI- ju, govori da u državama sistemske korupcije, ali ne samo u njima, ključna pretpostavka za borbu protiv korucije jeste javnost, odnosno slobodni mediji. Iza toga dolazi integritet, pa na kraju vladavina prava“, kaže izvršni direktor BIRODI za naš medij.

On kaže da je tekst u Danasu „očito uticao da dođe do novog odgovora Agencije, koji je dao nadu da će ona uraditi ono što joj je zakonska obaveza, nakog onoga što joj nije zakonska obaveza, a to je sa vrši odmane i bavi se Kodeksom članova Saveta REM, za šta nije nadležna, niti joj je iko to tražio“.

„Ipak, najnoviji odgovor Agencije u etičkom smislu je sraman. Ovo govorim sa punom odgovornošću, jer ga nisam čitao samo ja već i osobe koje su bolji stručnjaci za antikoruciju od mene. Ali, što bi rekao Skerllić, nije potrebno biti kokoška da bi se znalo šta je jaje“, kaže Gavrilović.

On naglašava da bi „za etičko zdravlje“ Agencije bilo dobro da se njen direktor izvini BIRODI za ovaj „sraman čin“, jer je ta organizacija između ostalog „ovoj državi dala model tela za borbu protiv korucije, i inicirala dopunu modela Lokalnih antikorupcijskih planova, što se ne može videti u dokumentu Agencije, pa to predstavlja svojevrsno plagiranje“.

„Ovo je, dakle, jedna pobeda javnosti u borbi protiv korupcije. A da bismo krenuli u sistemsku borbu, prvi objekat borbe protiv korupcije mora biti Agencija za sprečavanje korucije, čiji nas je dobro plaćeni tim doveo na neslavno 104. mesto svetske liste indeksa percepcije korupcije Transparentnosti Internacional„, kaže on.

Gavrilović podseća da je Agencija prethodno odbila da odlučuje i po prijavi BIRODI u kojoj se navodi da je 129 aktuelnih narodnih poslanika sa liste „Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane“ u zavisnom položaju prema predsedniku Republike, što je protivno članu 40. Zakona o sprečavanju korupcije.

U njemu se navodi da javni funkcioneri, a poslanici to jesu, „ne smeju biti zavisni od lica koja bi mogla da utiču na njihovu nepristrasnost, niti smeju koristi javnu funkciju zarad sticanja bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice“.

Vučić, kao nosilac ovakve liste za parlamentare izbore, na taj način utiče na sve poslanike sa liste da između ostalog ne glasaju za njegovo razrešenje ukoliko bude kršio Ustav Srbije, što inače prema upozorenjima dela pravnih stručnjaka, opozicije i javnosti već godinama čini.

Agencija je, međutim, navela da „nema osnova“ da se protiv Vučića vodi postupak za odlučivanje o kršenju člana 40. Zakona o sprečavanju korupcije, mada BIRODI to nije tražio, niti ukazivao na njegovu zavisnost od poslanika, već obrnuto.

Ona je ranije odbila da odlučuje i da li su u sukobu interesa Zekić i član Saveta REM Milorad Vukašinović zbog toga što su istovremeno i u Privremenom telu za praćenje medija, koje predlaže i bira Savet REM.

Privremeno telo, takođe, REM- u daje savete, mišljenja i predloge za postupanje, o kojima u konačnom odlučuje Savet REM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari