Fudbaleri Mančester junajteda na putu su da ove sezone ostanu bez ijednog trofeja. Iako su pre samo nekoliko dana najavljivali da imaju snage da se izbore sa svim nedaćama i čak osvoje Ligu šampiona, Olimpijakos ih je sa dva gola najmanje na dve sedmice udaljio od tog cilja. Ukoliko grčki predstavnik odbrani kapitalnu prednost u revanšu, na Old Trafordu će i zvanično morati da tekuću sezonu proglase neuspešnom.


„Crveni đavoli“ su i prošle godine nastup u elitnom takmičenju završili u osmini finala, ali im je tada presudio Real Madrid, što i nije shvaćeno kao neuspeh. Krajem februara 2013. Junajted je još uvek bio u konkurenciji za trofej u FA kupu, a smešila mu se i nova titula Premijer lige koju su na kraju i osvojili. Godinu dana kasnije Mančester junajted je na pragu eliminacije iz Lige šampiona, iz FA kupa ih je još početkom godine izbacio Svonsi, dok ih je iz Liga kupa eliminisao Sanderlend. Situacija nije ništa bolja ni u Premijer ligi gde titula beži za velikih 15 bodova, dok sa trenutne sedme pozicije kaskaju za kvalifikacijama Lige šampiona za 11 bodova.

Razlog agonije Mančester junajteda mnogi vide u nedoraslom treneru Dejvidu Mojesu, koji je iz Evertona zamenio Aleksa Fergusona, a koji je domirirao više od dve decenije. S druge strane, optimisti ističu da je i poznatijem Škotu trebalo tri godine da postavi čvrste temelje na Old Trafordu pre nego što su došli rezultati. Ono što je evidentno je da Junajted ne igra brzo i tečno kao pre nekoliko sezona, a ni približno kao recimo Čelsi i Mančester siti. Razlog tome mnogi navode nedostatak zvučnih imena na sredini terena kao protekle decenije, a ni u napadu ne „cvetaju ruže“, doduše glavna uzdanica Robin van Persi je bio dugo povređen. Tu je i iskusna ali već vremešna odbrana sa Vidićem i Ferdinandom u zadnjoj liniji, pa nema sumnje da će defanziva morati da se osveži na kraju sezone, što je i u planu s obzirom da sa Vidićem nije produžen ugovor.

– Bilo je teško jer su saigrači često ulazili u moj prostor. Zbog toga sam morao da menjam plan, sve je delovalo sporo, a samo jedan udarac ka golu Olimpijakosa je premalo – na najbolji način je Van Persi opisao stanje na terenu u Atini i generalno u Junajtedu.

Zato je evidentno da će na Old Traford morati da se sliju desetine miliona funti koje se najavljuju još od jesenas i da se dovedu bolji igrači. Jedino pitanje je gde će ti igrači nastupati sledeće sezone, odnosno da li će aktuelni sastav uspeti da im obezbedi izlazak na međunarodnu scenu, pa makar i u Ligu Evrope.

Porazi u derbijima

U skoro svim ovosezonskim derbi susretima Premijer lige Mančester junajted je doživeo neuspeh. Tako su bodove sa Old Traforda odnosili, ili su oni ostajali na terenu rivala, Čelsi, Liverpul i Mančester siti. Protiv Totenhema je u dva meča ukupno osvojen bod, dok jedino sa Arsenalom imaju povoljan skor, po pobedu i remi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari