"Amber alert" još ne postoji u Srbiji: "Da ga imamo Tijana bi možda bila živa, a Monika ne bi 10 dana bila sa otmičarem" 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Vlasti u Srbiji ne shvataju dovoljno ozbiljno važnost „Amber alert“ sistema, ističe u razgovoru za Danas Igor Jurić, rukovodilac Centra za nestalu i zlostavljanu decu i osnivač Fondacije „Tijana Jurić“.

Jurić je predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću prošlog petka podneo predlog za uspostavljanje ovog sistema upozoravanja u našoj zemlji. Kako objašnjava naš sagovornik, „Amber alert“ je namenjen deci koja su oteta.

Podsetimo, Fondacija „Tijana Jurić“ pokrenula je pitanje uvođenja „Amber alerta“ u Srbiju još 2015. godine sa namerom hitnog reagovanja u situacijama kada neko dete nestane. Ovaj mehanizam podrazumeva skup informacija koje se hitno i istovremeno plasiraju kroz što više kanala komunikacije (TV, radio, društvene mreže, LED bilbordi, GPS navigacije, posteri), kako bi celokupna javnost u vrlo kratkom roku bila obaveštena o nestanku deteta, njegovom izgledu i svim osobenostima.

„Naša organizacija konstantno govori o tome koliko je ovaj sistem upozoravanja uspešan. U 12 zemalja Evrope u kojima postoji, čak je 95 odsto uspešnosti u pronalasku dece kada se sistem pokrene. Dakle, od momenta aktiviranja sistema do pronalaska deteta u proseku prođe tri do četiri sata. Upravo su ta tri do četiri sata ključna u samoj potrazi za nestalim licima, pogotovo u potrazi za decom – ukazuje Jurić. Kako dodaje, zbog toga je važnost ovog sistema izuzetno velika.

„Naša deca bi uz sistem„Amber alert“ bila bezbednija. Da je postojao ovaj sistem u Srbiji, naša Tijana, koja je živela još tri i po sata posle nestanka, imala bi velike šanse da se vrati kući živa – naglašava Jurić za Danas. Po njegovom mišljenju, u slučaju male Monike, koja je oteta u Nišu, „Amber alert“ bi sigurno pomogao da se ona vrati kući ne posle deset dana od otmice, već posle jednog dana, „jer bi svi oni koji su bili u blizini otmičara bili upozoreni na njen nestanak i on bi sa detetom bio pronađen“.

Na naše pitanje zašto ovaj sistem upozoravanja na otmice dece i dalje nije uspostavljen u našoj zemlji, Jurić kaže da kao društvo još nismo sazreli za velike i važne promene, kao i da pre svih Ministarstvo unutrašnjih poslova nema razumevanja za ovu inicijativu.

Fondacija „Tijana Jurić“ od 2015. beleži na desetine slučajeva nestale dece koja su joj bila prijavljena, a koja su brzim alarmiranjem javnosti, ubrzo nakon toga pronađena i vraćena svojim porodicama. Upravo ti slučajevi potkrepili su stav Fondacije da će uključivanje šire javnosti u potragu kroz osnivanje Registra nestalih lica Srbije znatno doprineti boljoj potrazi za nestalim licima, pre svega decom.

– Nakon našeg insistiranja, MUP je napokon objavio Registar nestalih, koji je, pak skraćenog oblika, odnosno nepotpun je, pošto se u njemu nalazi 117 lica. Važnost registra je izuzetno velika, što se pokazalo u potrazi za velikimbrojem nestalih lica. Mi kao organizacija uspeli smo dapronađemo 12 osoba u saradnji sa građanima – ukazuje Jurić za Danas. Naš sagovornik objašnjava da je registar važan da bi se znalo ko su ljudi koji se vode kao nestali, kako prijaviti nestanak, kako se ponašati ako neko nestane i slično.

– Prema podacima koje smo dobili iz MUP-a, u 2020. je nestalo 1.147, 1.103 je pronađeno, a za 44 dece nismo imali informaciju. To je zvaničan podatak Ministarstva unutrašnjih godina, mi svake godine tražimo statistiku, ali još uvek nismo dobili za 2021, zaključuje Jurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari