Iako su Sjedinjene Države okrenule leđa pojedinim autoritarnim vladarima, njihov stav prema nekim strateški pozicioniranim autokratama u nemirnim delovima Afrike nije baš jasan. Amerikanci i zvanično i nezvanično posluju sa jednim od najvećih negativaca na svetu kada je reč o ljudskim pravima, odnosno sa Ekvatorijalnom Gvinejom, koja je u Africi na četvrtom mestu po izvozu nafte, izvestio je Njujork tajms.


Uprkos tome što je ova država na žestokom udaru kritika zbog nepoštovanja osnovnih sloboda, SAD ne vide prepreke za ostvarenje ekonomske i političke saradnje sa njom. Američke naftne kompanije su investirale milijarde dolara u Ekvatorijalnoj Gvineji. Jedan američki diplomata razbesneo je borce za ljudska prava pohvalivši „blagu, benignu vladavinu“ diktatora Teodora Obianga Nguemu Mbasoge, koji je više od trideset godina na vlasti, navodi se u depeši koju je 2009. objavio Vikiliks.

A jedan od vodećih američkih preduzetnika u vojnim poslovima, koji ima jake veze s Pentagonom, ima ugovor vredan više miliona dolara o zaštiti obala i obuci snaga Ekvatorijalne Gvineje. Firma Vojni profesionalni resursi (MPRI), koju predvodi pomoćnik nekadašnjeg ministra odbrane SAD Donalda Ramasfelda, policijske snage Obiange obučava za uspostavljanje pomorske bezbednosti i odbranu ljudskih prava. Međutim, i pored obuke UN, grupe za ljudska prava i lokalni opozicionari tvrde da vlasti i dalje sprovode sistematsku torturu, preneo je Njujork tajms. A pomorska bezbednost se tiče najosetljivijih aspekata vlasti, naročito u prestonici gde su državni udari izvođeni s mora.

Fridom haus je Ekvatorijalnu Gvineju rangirao među devet najrepresivnijih zemalja na svetu, koje slove za „najgore među najgorima“, zajedno s Libijom, Turkmenistanom i Mjanmarom. Ona je vladu Ekvatorijalne Gvineje ocenila kao „u velikoj meri korumpirani režim s jednim od najnegativnijih izveštaja o ljudskim pravima u Africi.“

UN smatraju da je višedecenijska represija i tortura stvorila kulturu straha u ovoj nekadašnjoj španskoj koloniji od 670.000 stanovnika, jedinoj afričkoj državi u kojoj se govori španski. „Oni čak ne kriju sprave za mučenje“, rekao je jedan stručnjak iz UN. Ambasador SAD u Ekvatorijalnoj Africi branio je Obiangovu vladu nakon što je objavljena statistika Svetske banke i grupa za zaštitu ljudskih prava, koja ukazuje na ogroman jaz između naftnog bogatstva zemlje, koje je uglavnom svojina Obiangove porodice, i široko rasprostranjenog siromaštva među stanovništvom. Tako je, na primer, stopa smrtnosti među decom porasla od kada su u toj zemlji otkrivena nalazišta nafte.

MPRI čuvena na Balkanu

Kompanija MPRI angažovana u Ekvatorijalnoj Gvineji na Balkanu je poznata po obuci hrvatskih vojnih snaga uoči pada Krajine 1995, a kasnije je angažovana i na Kosovu. Procene o doprinosu MPRI uspešnosti „Oluje“ variraju. Čikaški Srbi prošle godine podneli su tužbu protiv firme smatrajući je odgovornom za masovna ubistva tokom „Oluje“. Američki ambasador u Hrvatskoj u vreme rata Piter Galbrajt izrazio je sumnju da će tužba doći do faze suđenja, jer „sudovi u Americi nemaju puno simpatija prema takvim slučajevima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari