Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić predao je na upotrebu analogni mamograf Domu zdravlja u Vladičinom Hanu, koji je za potrebe te zdravstvene ustanove obezbedila Pokrajinska vlada. Karcinom dojke jedan je od najvećih javno-zdravstvenih problema u Srbiji, a u Pčinjskom okrugu i opštini Vladičin Han praktično je poprimio epidemijske razmere.

Zahvaljujući donaciji Pokrajinske vlade, Dom zdravlja u Vladičinom Hanu će nakon puštanja u rad aparata za mamografiju, pružiti usluge skrininga dojke za više od 4.400 žena između 30 i 69 godina starosti. Time će se prvenstveno raditi na prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke u ovom delu Srbije.

– Srbija je siromašna zemlja, i u tom siromaštvu postoje velike razlike između različitih delova države. Od 23 najrazvijenije opštine u Srbiji, gotovo dve trećine se nalaze u Vojvodini, dok se od 23 devastirane opštine nijedna ne nalazi u našoj pokrajini, nego su sve u centralnoj Srbiji – kazao je Pajtić.

– Zbog toga Srbija mora postati zajednica, a da bi to postala, potrebno je da postoji solidarnost i odgovornosti u njoj. Mi želimo da pokažemo solidarnost tamo gde je najvažnije, u lečenju smrtonosnih bolesti – istakao je Bojan Pajtić i podsetio da je Srbija druga u Evropi po smrtnosti od raka dojke, a da je Pčinjski okrug drugi u Srbiji po smrtnosti od ove izuzetno teške bolesti.

– Prevencija je izuzetno važna, jer je bolje bolest sprečiti nego lečiti. Zato je važno da se svim građankama Srbije obezbedi da se kroz prevenciju spreči fatalan ishod, ukoliko se pojave naznake da može doći do karcinoma – kazao je predsednik Pokrajinske vlade uz konstataciju da je važno da se „zajednički borimo protiv kancera, koji jeste pošast, koja u poslednjim decenijama poprima epidemijske razmere ne samo u Srbiji, nego mnogo šire“.

Građanke da dođu na preglede

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo i socijalnu politiku Vesna Kopitović apelovala je na građanke Vladičinog Hana da se odazovu pozivu Doma zdravlja i dođu na preventivne preglede.

– Resorni pokrajinski sekretarijat će obezbediti edukaciju ovdašnjih lekara, radiologa, kako bi građani dobili što kvalitetniju zdravstvenu uslugu – kazala je ona.

Resorna sekretarka ukazala je na važnost da Ministarstvo zdravlja novim kadrovskim planom dozvoli veći broj lekara i medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama.

Predsednica Skupštine opštine Vladičin Han Danijela Popović zahvalila se Pokrajinskoj vladi na donaciji Domu zdravlja i građankama opštine Vladičin Han, koje sada neće morati mesecima da čekaju na pregled. Ona je dodala da će mamograf biti primenjen u prevenciji od ove bolesti, koja je u poslednjih 15 godina na teritoriji opštine Vladičin Han poprimila dramatične razmere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari