Apel profesora i zaposlenih na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu: Oni koji tuku studente moraju da odgovaraju 1Foto: Ž. B.

Profesori i zaposleni Filozofskog fakulteta u Novom Sadu uputili su apel u kom zahtevaju da se sankcionišu oni koji su se juče fizički obračunavali sa studentima tokom prekinutih izbora za Studentkski parlament. Apel je potpisalo 98 profesora i zaposlenih na FF.

– Najoštrije osuđujemo nasilje koje se desilo na našem, Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i zahtevamo pokretanje odgovarajućih disciplinskih postupaka protiv počinilaca. Mediji su objavili snimke incidenata na kojima se jasno vidi da je student doktorskih studija Aleksandar M. Gajić, inače potpredsednik komisije za izbore za Studentski parlament, grubo odgurnuo studentkinju Milu Pajić i predsednicu Studentskog parlamenta Ivanu Macak, a potom šakama udarao i druge studente – kaže se u ovom obraćanju profesora i zaposlenih na FF.

Tome je kako ističu, prethodilo i međusobno guranje studenata, kada je predsednica Studentskog parlamenta, Ivana Macak, ošamarila studentkinju Milu Pajić iz neformalne organizacije STAV.

– Studenti iz organizacije STAV pokušavaju da spreče izbore za Studentski parlament jer je, zbog pravilnika koji je Studentski parlament usvojio, samo Savezu studenata omogućeno da na tim izborima učestvuje. Iz tih razloga, Savez studenata je već godinama jedina studentska organizacija u parlamentu. Napadi na studente iz organizacije STAV deo su nasilja koje je na naš fakultet dospelo prilikom blokade fakulteta od 28. do 31. marta, kada su zgradu okupirale osobe među kojima je bilo i onih koji nisu studenti Filozofskog fakulteta, niti su uopšte studenti – nastavljaju dalje.

Između ostalog, kako objašnjavaju, ovo je posledica i neadekvatne reakcije Rektorata i Senata univerziteta, koji ne samo da ništa nisu učinili da zaustave blokadu Filozofskog fakulteta, već su podržali počinioce nasilja i tako ozvaničili nasilje na univerzitetu kao legitiman metod “rešavanja” sporova.

Podsećaju i da se sve ovo dešava u godini kada Filozofski fakultet treba da proslavi 70 godina postojanja.

– U znak solidarnosti, stojimo uz studente koji su bili izloženi nasilju, koje je bez presedana na našem fakultetu i u akademskoj zajednici Srbije – zaključuje se u obraćanju.

Spisak potpisnika možete pogledati ovde.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari