APV: Koprivić i Tanurdžićeva palata ugroženi jer Grad ne sprovodi mere zaštite tokom izvođenja radova u Modene 1foto: Arsenije Mandić / Danas

„Danas je javnost obaveštena da, premda su radovi na izgradnji garaže uveliko u toku, još nisu sprovedene mere zaštite nad prirodnim i kulturnim dobrima na tom prostoru i da se tek priprema tender za ovu namenu“, navodi se u saopštenju Akcije progresivne Vojvodine, povodom aktuelnih radova na izgradnji podzemne garaže u centru grada.

„Svim Novosađanima je poznato da u ulici Modene postoji drvo koprivić, zaštićeno prirodno dobro i spomenik prirode prve kategorije. Kako je moguće da radovi na izgradnji garaže počnu a da ne postoji nadzorni organ zadužen za praćenje tih radova? Postavlja se pitanje da li je iko uradio bilo kakvu studiju koja bi predvidela kako će radovi uticati na, da podsetimo, zvanično najstarije drvo u Novom Sadu“, pitaju se iz te stranke.

Kako se navodi u saopštenju, „jednako veliki skandal“ jeste saznanje „da Grad više od mesec dana od početka radova otvara ponude za nabavku usluge nadzora, čiji će zadatak biti „zaštita temeljne jame za garažu i okolnih objekata, poput stabla koprivića i Tanurdžićeve palate“, upitavši se da li posle toga građani treba da budu zabrinuti i za sudbinu tog objekta.

Iz APV-a smatraju da na takav način, Grad, kao deo državnih organa, krši Zakon o planiranju i izgradnji, koji „jasno kaže da investitor, u ovom slučaju Grad Novi Sad, mora uvesti izvođača radova u posao s jasno propisanim procedurama, koje predviđaju odgovorna lica i nadzorne organe“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari