Argentina, Ekvador i Brazil protiv slanja KBS na Foklandska ostrva 1Foto: Facebook/ Hasim Tachi profil

Tri latinoameričke zemlje Argentina, Ekvador i Brazil usprotivile su se slanju vojnika KBS na Foklandska ostrva, prenosi Gazeta ekspres, pozivajući se na pisanje argentinske agencije Agnprens.

Kako se navodi, tokom sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu 27. aprila, predstavnik Brazila je rekao da prisustvo KBS u sastavu vojnih snaga Velike Britanije na Malvinskim ostrvima „predstavlja kršenje Rezolucije 31/49 Generalne skupštine i suprotno je duhu Rezolucije 41/11 kojom je Južni Atlantik proglašen zonom mira i saradnje“, prenosi Kosovo online.

On je pozvao zemlje članice da se uzdrže od jednostranih akcija na toj teritoriji.

Zbog prisustva stranih trupa u Južnoj Americi oštro je negodovao i predstavnik Ekvadora u Ujedinjenim nacijama.

On je naveo da se tome protivi Zajednica latinoameričkih i karipskih država, kao i da se takav potez tumači kao neopravdana provokacija koja je u suprotnosti sa rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Argentine saopštili su da su zabrinuti zbog jednostranih akcija snaga Velike Britanije koje se odnose na uključivanje „novih aktera sa vojnim veštinama“ na Malvinska ostrva koja su predmet spora koji priznaju i UN.

Pre pet meseci, Skupština Kosova izglasala je slanje kontingenta KBS na Malvinska ostrva, a premijer Aljbin Kurti najavio je da KBS idu tamo u službi mira.

On je tada rekao da će tamo biti više od sedam vojnika sa Kosova i da će njihova misija trajati tri godine, uz mogućnost produženja dogovora.

Zvanični Buenos Ajres Malvinska ostrva, koja su pod upravom britanske krune, smatra svojom teritorijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari