Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je van dometa britanskih vlasti sve dok se nalazi u zgradi ekvadorske ambasade u Londonu, objasnili su juče novinarima službenici iz zdanja u Dauning stritu. Ukoliko napusti zgradu, Asanž će odmah biti uhapšen, a policajci su raspoređeni ispred zgrade.


Asanž je prekršio pravila svoje uslovne kazne, koja podrazumevaju i ograničenje kretanja tokom noći, navela je vlast. Iz Ministarstva spoljnih poslova Britanije rekli su da će pregovarati sa ekvadorskim vlastima, kako bi pokušali da „slučaj reše što pre“. Ašanž (40) je u utorak zatražio politički azil u Ekvadoru.

Predsednik te zemlje Rafael Korea ranije mu je ponudio pomoć. Asanž je uhapšen u decembru 2010. u Londonu, po poternici švedske policije. Od tada se traži njegovo izručenje Švedskoj, gde je optužen za seksualno zlostavljanje dve žene. On te optužbe poriče i tvrdi da su plod zavere i da Švedska zapravo planira da ga izruči Sjedinjenim Državama.

Bivša advokatica Džulijana Asanža Helena Kenedi izjavila je da je moguće da će on pregovarati sa Švedskom, kako bi osigurao da ne bude izručen Sjedinjenim Državama. Sajt Vikiliks objavio je poverljive izveštaje američke vojske o ratovima u Iraku i Avganistanu i hiljade poverljivih američkih diplomatskih depeša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari