Navodi dvojice desničarskih nemačkih političara Jozefa Šlarmana i Frenka Šeflera, da će Grčka zbog dužničke krize biti primorana da proda delove svoje zemlje pogoršala je tenzije u odnosima između Atine i Berlina.

Zajedno sa najnovijim merama štednje, koja podrazumevaju zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija, zašto Atina ne bi prodala nekoliko svojih nenaseljenih ostrva ili antička svetilišta, pitaju se Šlarman, visoki član hrišćanskih demokrata kancelarke Angele Merkel i Šefler, finansijski politički stručnjak iz redova slobodnih demokrata.

Usled sve veće opasnosti od bankrotstva koje preti zemlji, Akropolj i Partenon bi mogli takođe da se nađu na „rasprodaji“ kao i idilična ostrva u Egejskom moru koja su u posedu države, „Oni koji su pred bankrotom mogu da prodaju sve što mogu da plate njihovu kreditori“, kaže Šlarman. „Grčka poseduje zgrade, kompanije i nenaseljena ostrva, koja bi mogla da budu iskorišćena za amortizaciju duga“.

Socijalistička vlada Grčke prekjuče je u svom trećem pokušaju čiji je cilj smanjenje zaduženosti zemlje objavili nove mere štednje koje su pozdravile vlade zemalja članica EU. Štrajkovi nezadovoljnih radnika i ulični protesti, s druge strane, već izvesno vreme prete zatvaranju mnogih industrija i javnih službi ukoliko vlada realizuje svoje mere štednje.

No, Nemačka, za razliku do drugih članica Unije, ostaje i dalje „mrtva hladna“ na nevolje sa kojima se suočava Grčka. Grčki deficit prošle godine dostigao je 12.7 odsto nacionalnog dohotka, čime je premašen limit EU od tri odsto. Nemačka kancelarka danas će u Berlinu ugostiti grčkog premijera Jorgosa Papandreua kada će dvoje zvaničnika imati prilike da razmotre ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi južna članica EU.

„Kancelarka ne sme obećati Grčkoj nikakvu pomoć“, izričit je Šefler. Umesto toga on je poručio Atini: „Prodaj svoja ostrva, bankrotirana Grčka. Prodaj i Akropolj“. On navodi da vlada u Atini mora da preduzme radikalne mere u cilju prodaje svoje imovine, kao što su na primer nenaseljena ostrva. Zamenik šefa grčke diplomatije Dimitris Drucas, komentarišući ovakve ideje, izjavio je samo da sugestije kao te nisu svojstvene sadašnjem trenutku. Nemci veći izražavali „alergijske reakcije“ na navode da bi i njihova zemlja trebala da bude deo spasilačkog paketa Grčkoj. Mnogi se plaše da bi se, ukoliko se finansijski pomogne Grčkoj, i druge zemlje mogle pozvati na spasilačke pakete poput Španije i Portugala, koje su takođe pogođene recesijom.

Sindikalni aktivisti zauzeli Ministarstvo finansija

Atina – Aktivisti komunističkog sindikata Front za sindikalnu borbu (Pame) zauzeli su juče Ministarstvo finansija u Atini protestujući zbog mera štednje koje je vlada najavila radi prevazilaženja krize, saopštila je policija. Oko 500 sindikalnih aktivista uspeli su rano juče da uđu u ministarstvo dok je u zgradi bio samo jedan čuvar. Oni su izašli na terasu gde su razvili natpis sa rečima „Ustanite da se mere ne bi primenile“. Neki od njih blokirali su ulaz u zgradu i ne dozvoljavaju zaposlenim da uđu unutra. Pame, koji je povezan sa Grčkom komunističkom partijom (KKE) i radikalnom levičarskom koalicijom Siriza, zakazao je štrajk u Atini protiv najavljenih vladinih mera. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari