Vođa opozicije Mjanmara Aung San Su Ći juče je počela posetu Velikoj Britaniji, gde je govorila pred nekoliko stotina studenata i profesora kojima je rekla da vreme ne leči štetu koju je njena zemlja pretrpela. Su Ći će u Britaniji ostati nedelju dana. Prvi javni događaj na kome je učestvovala u toj zemlji bila je rasprava na temu okretanja Mjanmara vladavini prava, održana na Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke.


Su Ći je slušaocima rekla da štetu koju je pretrpeo Mjanmar „ne može izlečiti vreme“ i da se greške iz prošlosti moraju prepoznati: „Napredak koji se nadamo da postignemo u pogledu demokratizacije i reformi veoma zavisi od razumevanja značaja vladavine prava“. Su Ći, koja je u prvoj poseti inostranstvu od 1988, dobila je stojeće ovacije kada je juče stupila na podijum.

Su Ći ima dugu vezu sa Velikom Britanijom, gde je sada doputovala prvi put posle 24 godine, koje je dobrim delom provela u kućnom pritvoru.

Planirano je i njeno putovanje u Oksford, gde je studirala i provela mnogo godina sa pokojnim mužem Majklom Arisom i njihova dva sina. Prema organizatorima, Su Ći će tamo sa rodbinom i prijateljima proslaviti 67 rođendan.

Oksfordski univerzitet uručiće joj počasnu diplomu koju joj je dodelio 1993, kada nije bila u mogućnosti da je primi. Sutra će se sastati sa premijerom Dejvidom Kameronom i obratiće se poslanicima u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari