Pristupile sve zemlje Zapadnog Balkana istovremeno u Evropsku uniju ili ne, među mladima iz regiona svakako postoji saglasnost da će uslovi života i regionalna saradnja biti mnogi bolji kada jednog dana svi budemo pod „evropskom kapom“.

Do tada, ulazak svake pojedinačne zemlje regiona u EU pomoći će da se taj put ubrza i za svaku sledeću, ocenjuju za Danas budući politikolozi, odnosno studenti fakulteta političkih nauka iz regiona koji su učestvovali prošle sedmice na seminaru na Kopaoniku koji je organizovao Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

Predstavnica zemlje koja je ove godine pristupila Uniji, Jana Borovečki sa Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije „Dag Hamaršeld“ u Zagrebu ističe za Danas da zemlje regiona mogu od Hrvatske naučiti mnogo o pregovorima, odnosno „neke cake“ koje su oni primenjivali na to kako da bolje organizuju sudove i usklade zakone. Ona, s druge strane, smatra i da će Hrvatskoj puno značiti kada i njihovi susedi uđu u EU, jer će to povući dosta ekonomskih i političkih pitanja za sobom koji samo mogu beneficirati za sve strane.

„I zato priželjkujemo ulazak svih zemalja Zapadnog Balkana u EU. Današnja omladina zaista želi bolje sarađivati u regionu i od mladih dolazi puno inicijativa da se neke stvari promene koje aktuelni političari teško ostavljaju iza sebe“, navela je ona.

Što se Srbije tiče, Marko Mečanin sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu napominje da postoji konsenzus na političkom i opštedruštvenom planu koji obećava na putu. „Treba ukazati društvu da je put ka EU pravi put za našu državu. Objasniti običnom čoveku kakve će direktne koristi imati od EU je veoma teško pitanje. Međutim, mora se znati da ta korist neće doći za mesec dana, ali ni za godinu ili dve, već je neophodno proći duži put i napraviti reforme u svim sektorima“, objašnjava Mečanin, dodavši da je budućnost celog regiona upravo u EU.

Da će za sve zemlje regiona biti bolje kada jednog dana uđu u EU, smatra i Marko Savić sa Fakulteta političkih nauka u Podgorici. „Draže mi je da imamo standarde koji važe u EU, dok sama kruna ulaska u nju i nije toliko presudna. Postoje debate o tome da li će zemlje našeg regiona ući u EU kao lokomotiva sa pet, šest vagona, ali ja smatram da bez obzira na to ko će biti lokomotiva, da li Srbija ili Crna Gora kako se pretpostavlja, ako lokomotiva vuče da će svi vagoni stići na cilj“, ističe Savić.

BiH poslednja u EU

Milena Aćimovac sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci smatra da će BiH s obzirom na trenutnu situaciju ući poslednja u EU, ukoliko se nešto drugačije ne dogovori sa Evropskom komisijom oko puta i standarda. „Ulazak Srbije i Crne Gore u EU za BiH će značiti pomoć zato što u pregovorima, ali i ekonomski“, dodaje Aćimovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari