Pod obrazloženjem da u odnosu prema Grčkoj i dalje postoje značajne razlike nakon druge runde pregovora između grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i njegove nemačke koleginice Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda, Međunarodni monetarni fond (MMF) povukao je svoju delegaciju iz pregovora u Briselu čiji je cilj da se Atini „otključaju“ veoma važni krediti, prenosi grčki list Katimerini.


Nisu samo predstavnici MMF napustili Brisel, isto su postupili i ljudi iz Evropske centralne banke. Njihov zajednički stav je da se vraćaju pregovorima samo ako dobiju ubedljiva uveravanja o napretku u poziciji Grčke.

Na konferenciji za novinare u Vašingtonu, portparol MMF-a Geri Rajs ukazao je da je i dalje prisutan ogroman jaz između Atine i poverilaca istakavši da Fond nije definitivno odustao od pregovora. „Prisutne su velike razlike između nas u ključnim oblastima. Nije postignut napredak pa je i sporazum daleko. Ali i dalje smo angažovani ka cilju, MMF ne napušta pregovarački sto“, prenosi grčki dnevnik.

Ključne prepreke u razgovorima su i dalje pitanje penzija i oporezivanja, te finansiranja, a kako je naglasio Rajs „sve strane“ slažu se da penzioni sistem Grčke nije održiv. Ukazao je i da se grčki fondovi socijalnog osiguranja subvencionišu sa ekvivalentom od 10 odsto BDP-a u poređenju sa oko 2,5 odsto u drugim zemljama evrozone. Iz MMF-a naglašavaju značaj proširenja poreskih olakšica i pojednostavljivanje PDV-a kako bi se ograničila utaja poreza. Rajs je negirao da postoje razlike među grčkim kreditorima, te da je poslednji predlog koji su kreditori izneli pred Atinu usaglašen.

S druge strane, među grčkim zvaničnicima pojavljuje se optimizam. „Grčka delegacija, kao što je dogovoreno, spremna je da intenzivira razgovore u cilju skorijeg zaključenja sporazuma, čak u narednih nekoliko dana“, kazao je portparol vlade u Atini Gavril Sakelaridis. I Merkelova je priznala da je na kraju razgovora postignuta saglasnost o intenziviranju pregovora. Međutim, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorava da vreme ističe. „Potrebne su nam odluke, a ne pregovori. Nema više prostora za kockanje. Bojim se da je došao dan kada možemo reći da je igra gotova“, kazao je Tusk i naveo da bi grčka vlada trebalo da bude „realnija“. Prema mišljenju Tuska i drugih evropskih zvaničnika naredni sastanak evrogrupe 18. juna treba da bude odlučujući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari