Beba rođena u sanitetu sutra stiže kući u Ševarice 1Ekipa Hitne pomoći Šabac Foto: K. Vučićević, Danas

Mala Dušanka, koja je rođena u sanitetu sa vrpcom oko vrata, sutra stiže kući iz Dečje klinike u Begradu, gde je u inkubatoru zbog male kilaže. Njeni roditelji potvdili su za Danas da je beba dobro i izrazili zahvalnost doktorki Sandri Ćosić i celoj ekipi Hitne pomoći koja je zaslužna za njeno rođenje.

Mladenka Ametović i njen nevenčani suprug Aleksandar Bogdanović iz sela Ševarice kod Šapca, nikada neće zaboraviti noć kada su dobili svoje sedmo dete.

Majka (29) kaže za Danas da se nije mnogo uplašila jer ima dosta iskustva. Od porođaja sa ranijom bebom prošlo je manje od godinu dana, s obzirom na to da se sa šestim detom porodila u martu 2021. godine.

„Bila sam smirena, ali sam se brinula da li će sve proći kako treba, više se uplašio moj suprug“, kaže kroz osmeh Mladenka Ametović.

Suprug, koji je pola sata posle ponoći vidno uznemiren pozvao šabački Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“, kaže da je ekipa Hitne pomoći stigla veoma brzo s obzirom na to da su Ševarice udaljene od Šapca oko 18 kilometara.

„Brzo su stigli, smestili je u kola i otišli. Najteže mi je bilo dok sam čekao, nisam mogao da budem pored supruge, morao sam da ostanem sa naše šestoro dece kod kuće. Sve vreme sam strepeo da li će beba i ona biti dobro“, objašnjava Bogdanović.

Drama u kolima

Za to vreme u kolima saniteta odvijala se prava drama. Iako ima veliko profesionalno iskustvo i ovo joj nije prvi porođaj na terenu, doktorka Sandra Ćosić, kaže da je bilo veoma neizvesno.

„Znala sam da nećemo stići do bolnice, porođaj je krenuo, rekla sam kolegi koji je vozio sanitet, da zaustavi vozilo pored puta“. Nalazili smo se u selu Majur, nadomak Šapca“, započinje svoju ispovest doktorka koju danas mnogi u Srbiji sa pravom nazvaju heroinom.

„Sećam se da mi je u tom trenutku najveća briga bila da li ću napipati glavicu bebe, jer ne bi bilo dobro ako bi porođaj krenuo karlično, takve situacije se, na žalost, na terenu često ne završavaju dobro“, započinje svoju ispovest za Danas doktorka Sandra Ćosić.

Beba rođena u sanitetu sutra stiže kući u Ševarice 2
Dr Sandra Ćosić, Služba hitne medicinske pomoći DZ Šabac Foto: K.V. /Danas

„Mi već godinama imamo u sanitetu kompletnu opremu koja nam je neophodna. Kada je porođaj krenuo i počela da izlazi glavica, moram priznati da su mi se noge oduzele u trenuku kada sam videla da je oko bebinog vrata obmotan pupčanik. Nikada ranije nisam u praksi imala takav slučaj. Prisetiš se u trenutku svega što su ti pričali i objasnili kako se to radi i kreneš, nazad nema“, objašnjava ova hrabra žena.

„Velika pomoć i podrška u tim trenucima bila mi je koleginica Olja Dukić, tehničarka sa ogromnim profesionalnimi skustvom koja je u Hitnoj pomoći od samog njenog osnivanja. Srećom, beba i mama su zdrave stigle do bolnice i sve je urađeno kako treba, što su nam po dolasku u službu Urgentne medicine, potvrdili ginekolog i doktorka iz porodilišta, koji su pohvalili način na koji je skinut pupčanik i podvezan pupak. To znači da smo posao uradili kako treba“, kaže skromno Ćosić.

Doktorka: Važno je uraditi sve što možeš

Majka i otac bebe kažu da su neizmerno zahvalni doktorki Sandri i celoj njenoj ekipi i ističu da su svi bili veoma ljubazni.

Inače, doktorka Sandra Ćosić, koja je specijalista opšte medicine poznata je u Šapcu kao odličan stručnjak, a u svojoj  23 godine dugoj karijeri bila je na čelu Službe patronaže i preventivnog centra i Službe opšte medicine.

Već pet godina radi u Službi hitne medicinske pomoći i ističe da je odgovornost velika, ali da će ići na terene i raditi dokle god bude mogla.

„Sam donosiš odluke i za njih odgovaraš, to nije uvek lako, ali ja volim adrenalin. Kad izađem iz smene i preslišam se, važno je da sam uradila sve što sam mogla. Na žalost, ne može se svako izlečiti, i ne može sve biti sa pozitivnim ishodom. Nemam nameru da odlazim iz Hitne pomoći, imam divnu ekipu, nikad ne dam njih, to je mlad kolektiv. Hitna je porodica i svet za sebe“, poručuje Ćosić.

U vreme kada je poverenje u zdravstvo i doktore poljuljano zbog brojnih afera i loših iskustava građana, koji se često mogu čuti u medijima, priča o doktorki Sandri i njenim kolegama iz Hitne pomoći u Šapcu, dobar je primer koji zaslužuje bar isto onoliko pažnje koliko i primeri koji to nažalost nisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari