Pari Sen Žermen je lider šampionata Francuske i učesnik osmine finala Lige šampiona i nacionalnog Kupa. Borba na tri fronta se zahuktava, a bogati vlasnici Parižana ne žele da im izmaknu trofeji kao prošle sezone. Marta 2012. godine investiciona kompanija iz Katara postala je apsolutni vlasnik kluba i odmah načinila važne korake kako bi Pari Sen Žermen ekspresno postao važan faktor ne samo u francuskom fudbalu, već i na međunarodnoj sceni.


Prvo veliko fudbalsko ime, koje je zadužilo opremu „svetaca“ pod vođstvom novih vlasnika, bio je Zlatan Ibrahimović. Šveđanin je prihvatio izazov da se posle nastupa u znatno jačim ligama u Italiji i Španiji oproba i na terenima u Francuskoj. Ovim potezom Naser Al-Kelifi je potvrdio da ne želi da njegov klub bude samo epizodista, već glavni akter odlučujućih mečeva. Iz Milana je „u paketu“ stigao i defanzivac Tijago Silva, a napad je dodatno ojačan Ezekijel Laveci iz Napolija. Ubrzo je dogovoren i dolazak supertalentovanog Lukasa Moure iz brazilskog Sao Paula u zimskom prelaznom roku, a kao bomba odjeknula je vest da je poslednjeg januarskog dana konkurenciju u timu pojačao i vremešni, ali izuzetno spreman i disciplinovan Dejvid Bekam. Čini se da je sastavljen tim za velika dela, ali mnogo je ekipa koje žele da vladaju Starim kontinentom, što je drugi na listi prioriteta, ali ne manje važan cilj na Parku prinčeva.

Pari Sen Žermen je na dobrom putu da osvoji titulu prvaka Francuske, što je primarna meta novog rukovodstva. Prošle sezone Monpelje je pobegao tri koraka, a toliko u ovom trenutku „sveci“ beže Olimpiku iz Liona. U A grupi Lige šampiona osvojili su prvo mesto pa će se u eliminacionoj fazi sastati sa španskom Valensijom, koja nije nepremostiva prepreka. Trener Karlo Anćeloti moći će u eliti da računa i na Bekama, koji je poslednjih pet godina, sa kratkim pauzama tokom boravka u Milanu, proveo u Los Anđeles Galaksiju, sa kojim je poslednje dve godine bio prvak američke MLS lige. Dovođenjem pravih fudbalskih zvezdi, Pari Sen Žermen se odvojio od klasične francuske fudbalske priče, u kojoj su glavni junaci brzonogi Afrikanci i golobradi domaći mladići, koji napuštaju domovinu posle nekoliko solidnih partija. Takva „politika“ poslednjih godina nije donosila puno uspeha timovima iz Lige 1, jer je konkurencija na međunarodnoj sceni postala sve žešća. Barselona ima skaute širom sveta, milioni Romana Abramoviča mogu privoleti na Stamford Bridž fudbalere sa svih meridijana, a bogati šeici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata od prosečnog Mančester sitija napravili su ekipu od koje svi strepe. U slučaju „građana“ nije se dugo čekalo na šampionsku titulu u Engleskoj, a u Parizu se nadaju sličnom scenariju.

Ipak, ne sme se smetnuti s uma da su kroz ne tako dugu istoriju Pari Sen Žermena mnogi veliki fudbaleri igrali za ovaj klub, koji je osnovan 12. avgusta 1970. godine. Ronaldinjo je iz matičnog Gremija stigao baš u Pariz, za koji je igrao i njegov zemljak Rai. Portugalac Pedro Pauleta je sa 110 pogodaka najbolji strelac u istoriji kluba, bivši francuski reprezentativac Klod Makelele je karijeru završio u ovom klubu. Živa legenda alžirskog fudbala Mustafa Daleb je sa 85 pogodaka najbolji strelac Parižana u šampionatu Francuske, a posebne stranice klupske istorije ispisali su Safet Sušić i Žorž Vea. Veliki fudbalski znalci kojima se i danas klanjaju verni navijači Pari Sen Žermena.

Vea pomerio granice

Liberijac Žorž Vea jedini je fudbaler koji je dobio titulu najboljeg igrača sveta u izboru Svetske fudbalske federacije (FIFA), a da je član Pari Sen Žermena. Ovaj napadač stigao je u Pariz iz Monaka 1992. godine i za tri sezone postigao 32 gola, od čega 16 u evropskim takmičenjima.

Priznanje za Safeta Sušića

Bivši jugoslovenski reprezentativac Safet Sušić nosio je dres Pari Sen Žermena od 1982. do 1991. godine. U tom periodu odigrao je 343 utakmice i postigao 96 pogodaka, a sa 61 asistencijom rekorder je kluba u ovoj kategoriji. Petog februara 2010. godine ugledni sportski list „Frans fudbal“ proglasio je Sušića za najboljeg igrača u istoriji Pari Sen Žermena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari