Ćavi ne napušta Barselonu u teškom trenutku: Nastavljam, osećam poverenje svih u klubu 1Foto: EPA-EFE/Alejandro García

Talentovani stručnjak promenio prvobitnu odluku, predvodiće Katalonce i u narednoj sezoni.

Razočaran i verovanto povređen, nakon januarskog poraza Barselone od Viljareala u prestonici Katalonije, Ćavi je obavestio javnost da će na kraju sezone napustiti klupu evropskog giganta.

Od tog trenutka njegova ekipa zaigrala je znatno bolje, postala je kompetitvnija na svim poljima, međutim Ćavi svo to vreme nije menjao mišljenje, iako je Đoan Laporta pokušavao da ga odgovori od prvobitne odluke.

Negde pred revanš četvrtfinala Lige šampiona u javnosti su počele da se pominju verzije na osnovu kojih se moglo zaključiti da nekada vrhunski fudbaler razmišlja o ostanku na kormilu ekipe.

Usledio je sunovrat od Pari Sen Žermena na Monžuiku (1:4), potom i poraz od Reala u El Klasiku (3:2) posle kojeg je Barsa i definitivno ostala bez šanse da se domogne titule u domaćem prvenstvu, s obzirom na to da je najveći rival povećao prednost na plus 11.

Delovalo je tada da od dogovora dve strane neće biti ništa, ali je Laporta u ponedeljak održao sastanak sa Ćavijem i najbližim saradnicima u njegovoj kući, posle kojeg je postignut dogovor u vezi sa produženjem mandata do kraja naredne sezone.

Pojedinci iz Upravnog odbora Barselone nisu bili ubeđeni u ispravnost dogovora, ali je prvi čovek kluba ostao dosledan svom instiktu i iskustvu da Ćavija ostavi na kormilu ekipe.

Danas se mladi stručnjak obratio javnosti, vidno zadovoljan time što će nastaviti sa vođenjem ekipe koja još uvek nije do kraja iselektirana.

– Nastavljam, jer osećam poverenje svih, od predsednika, preko članova Upravnog odbora, ljudi poput Deka, Rafe Juste, Bojana Krkića i fudbalera – poručio je Ćavi, vidno iznerviran zbog tumačenja njegove odluke na način da je to učino zbog novca, odnosno ega.

– Ako su rekli i(li) pisali da bi trebalo da primim novac za ugovornu godinu, to me je povredilo. Da razjasnimo: da sam otišao, novac koji bi trebalo da pripadne meni otišao bi sledećem treneru. Tako da je potpuno nepravedno da je to rečeno.

Uprkos tome što je Barselona ostala bez šanse da osovji trofej u tekućoj sezoni to neće obeshrabriti Ćavija.

– Sigurno nećemo osvojiti nijedna trofej, ali vidim snagu i sposobnost u sebi i momcima koju možemo da prenesemo za dobrobit kluba – ubeđen je nekada veliki fudbaler, inače emotivno izuzetno vezan za Barselonu.

– Fanatik sam kad je Barselona u pitanju. Znate da sam klupski čovek i najvažnije je da mislimo o budućim koracima. Želim da nastavim ovaj projekat, za šta osim čelnika imam i podršku fudbalera.

Laporta je takođe potvrdio da tokom razgovora pitanje ugovora, tačnije novca u slučaju eventualnog odlaska iz kluba, uopšte nije bilo na dnevnom redu.

– Osećam potrebu da potvrdim Ćavijeve reči. One predstvljaju još jedan dokaz njegove posvećenosti Barseloni. Rekao nam je: „Ako odem, odustajem od jednogodišnjeg ugovora. Uopšte nije bilo pitanje novca, nije se pominjao kao uslov. Uvek je govorio da odustaje od ugovorne godine. To je institucionalno i sportsko pitanje. Stabilnost je ključna. Ćavi se ponašao dostojanstveno. Nikada se nije ponašao pohlepno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari