Nekoliko stotina navijača okupilo se sinoć na Trgu Republike u Beogradu da proslavi evropsku titulu koju su osvojile odbojkašice Srbije. Ovo slavlje, osim jačeg prisustva policije nego inače, nije se razlikovalo od sličnih prilikom obeležavanja pobeda sportista Srbije. Kao što je poznato, zbog najavljene pa zatim otkazane Parade ponosa policija je zabranila sva okupljanje građana u nedelju.

Međutim, policijski zvaničnici juče popodne elektronskim medijima su objasnili da proslava šampionske titule ne spada u unapred organizovana i zakazana okupljanja u kojima se izražava određeni stav. Nakon završetka meča, posle pucnjave, vatrometa, petardi i pirotehničkih sredstava, koji su odjeknuli u različitim delovima grada, Beograđani su kao i obično slavili vožnjom automobilima i motorima po centru grada, uz zvuke sirena i mašući zastavama.

Evropska titula odbojkašica proslavljena je i u drugim gradovima Srbije, ali i na severu Kosova. Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice izašli su na ulice uz zvuke automobilskih sirena i sa zastavama Srbije. Građani su kružili ulicama do mosta na Ibru, a radost zbog pobede odbojkašica iskazivali su i bacanjem petardi. Prethodno, u kafićima i ugostiteljskim objektima mladi su pratili tok utakmice. Meč je praćen i na barikadama pomoću improvizovanih video bimova.

Državni zvaničnici čestitali pobedu

Boris Tadić, predsednik Srbije: „Najsrdačnije vam čestitam na velikom uspehu koji ste ostvarile u našem Beogradu. Donele ste veliku radost građanima Srbije“.

Mirko Cvetković, premijer Srbije: „Od srca vam čestitam osvajanje zlatne medalje. Sa velikim zadovoljstvom smo gledali vašu odličnu igru. Srbija je ponosna na vas“.

Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine Srbije: „Od srca vam čestitam na briljantnoj pobedi i osvajanju zlatnog odličja“.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova: „Vaša požrtvovanost, srčanost, lepota vaše igre, hrabrost i odmerenost u odlučujućim trenucima zaslužuju divljenje Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari