Beograđani se smrzavali u mraku 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS

Dok sa naslovnica jučerašnjih tabloida odjekuje vest kako Srbija kupuje „16 moćnih aviona lovaca“ i kako u naredne dve godine nabavljamo 30 helikoptera te „naše nebo nikada nije bilo sigurnije“, situacija na ulicama i u domaćinstvima širom zemlje posve je drugačija.

Sneg u decembru nije iznenadio samo putare, već su brojna domaćinstva ostala bez struje, vode i grejanja, što je prema rečima naših sagovornika, dokaz više o nesposobnosti aktuelne vlasti.

Iako su meteorolozi danima unazad najavljivali obilne snežne padavine za nedelju, niko od nadležnih nije bio spreman za njih.

Glavni grad i drugi delovi Srbije ostali su zavejani. Zimske službe nisu reagovale, te je saobraćaj bio u potpunom kolapsu gotovo 24 časa.

Delovi Beograda ostali su bez struje i grejanja, više od stotinu stabala padalo je pred snežnim naletom a građani su mogli samo da posmatraju ove događaje, kao i redove zarobljenih gradskih autobusa sa letnjim gumama na ulicama, i da ih snimaju.

Da ne treba da verujemo svojim očima već onome što nam plasira vlast, preksinoć se pobrinuo ministar saobraćaja Tomislav Momirović koji je građane Srbije preko društvenih mreža obavestio da se saobraćaj na svim putevima širom Srbije nesmetano odvija. A potom je svoj auto gurao iz snega.

Zbog pucanja ulične vodovodne cevi u Kostolačkoj ulici na Voždovcu juče je kroz kolovoz propao kamion. Sreća pa u incidentu nije bilo povređenih.

Načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Živko Babović rekao je juče da više od 90.000 potrošača u Srbiji nema struju. Očigledno da sneg u decembru ove godine nije iznenadio samo, putare, već i one zadužene za grejanje.

Pogon u Obrenovcu je stao, te građani ovog dela Beograda nisu imali grejanje, a struje je periodično nestajalo i u opštinama Sopot, Grocka i Mladenovac.

– Kolaps u Beogradu je otkrio nekoliko ogromnih slabosti naše prestonice, o kojima često govorim, ističe za Danas Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu. Prema njegovim rečima, od 2018. godine Beograd defakto nema gradonačelnika niti gradskog menadžera, a nema ni pomoćnika gradonačelnika za komunalne poslove.

– Sve ovo su ključne pozicije za funkcionisanje grada, naročito u kriznim situacijama, koje se ne mogu kompenzovati hiperaktivnim i prilično nesnađenim zamenikom. Drugo, na čelu gotovo svih javnih komunalnih preduzeća u Beogradu su partijski ljudi, bez dovoljno znanja i profesionalnog iskustva. Zato se CLS zalaže za departizaciju gradske uprave i uvođenje profesionalnog menadžmenta u JKP – ističe Jovanović.

Treće, dodaje, u GSP-u, ali i kod privatnih prevoznika je katastrofalno stanje.

– Sačekali su prvi sneg sa istrošenim i pohabanim gumama, kao što su prethodno leto sačekali bez klima. To je razlog zaglavljivanja autobusa u snegu i na uzbrdicama. Sve ovo se dešava zbog ogromnih mahinacija u javnom prevozu, ali i zbog duga GSP-a od 4,8 milijardi dinara prema dobavljačima – ukazuje Jovanović, dodajući da će nakon aprilskih izbora biti neophodna celovita reforma funkcionisanja Beograda, „koju treba već sada pripremati“.

Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd naglašava za Danas da je infrastruktura Beograda je na ivici svojih kapaciteta i da svaka veća nepogoda dovodi do velikih problema.

– Saobraćaj je i inače pred kolapsom i gužve su sveprisutne na našim ulicama. U kišnu kanalizaciju se ne ulaže, a na levoj obali su kanali zagušeni i posle svake već kiše se izlivaju fekalije po naseljima, što je posledica činjenice da ljudi nemaju kanalizaciju. Mi smo na ivici i u redovnom stanju, a vanredno nas preko te ivice gurne svaki put sve lakše – upozorava Lazović.

On ističe da je dvomilionski grad stao zbog samo jednodnevnog snega, pitaju se šta bi bilo da smo imali višednevne padavine ili mraz.

– Tragično je, takođe i to što je gradonačelnik samo dan ranije tvrdio da su službe spremne. Mi smo juče u toku celog dana dobijali pozive građana koji su se žalili na padanje stabala, ostanak bez struke, vode ili telefonskog signala. Za nas kao građane najvažnije je da smenimo ovu nesposobnu i kriminalnu vlast i da se kao društvo dogovorimo da su nam prioriteti rešavanje upravo ovakvih problema, a ne muzičke fontane, jarboli, gondole ili megalomanske prevare poput Beograda na vodi – zaključuje Lazović.

SNS u akciji „Pomozimo komšiji“

Članovi i aktivisti Srpske napredne stranke (SNS) širom Beograda učestvuju u akciji „Pomozimo komšiji“ i juče i u nedelju pomagali su u čišćenju snega ispred institucija, domova zdravlja, škola, bolnica, apoteka, kao i u komšijama u nabavci neophodnih namirnica i lekova, saopštio je beogradski odbor SNS. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari