Besplatna tematska šetnja na Novom groblju 18. novembra 1Foto: Plakat

Besplatna šetnja pod nazivom „Srpske heroine i dobrovoljne bolničarke“, u organizaciji JKP Pogrebne usluge, biće održana u nedelju, 18. novembra, sa početkom u 11 sati.

Šetnja u trajanju od 120 minuta će, u sklopu obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, biti posvećena znamenitim ratnicama koje su učestvovale u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, sa predavačicom dr Violetom Obrenović, istoričarkom umetnosti.

Učesnici će čuti priče odvažnim kćerima otadžbine kao što su Milunka Savić, Natalija Bjelajac i Sofija Jovanović, koje su branile čast svog naroda u Velikom ratu, o kojima je svetska štampa pisala sa divljenjem, a čuveni francuski generali, poput Franše D’Eperea, u njima videli uzdanicu za odbranu od neprijatelja, ali i svim onim ženama koje su kao dobrovoljne bolničarke i humanitarke prekidale karijere ili školovanje u inostranstvu, neumorno putujući svetom i prikupljajući pomoć kako bi pomagale svojim sunarodnicima u doba ratova i iskušenja. Posetioci će takođe imati prilike da se posete poslednja počivališta: Nadežde Petrović, Bete Vukanović, Vele Nigrinove, Katarine Milovuk, Mage Magazinović, Drage Ljočić, Natalije Cvetković, Delfe Ivanić, Mirke Grujić i mnogih drugih.

“Ja sam ih gledao na ratištu, s puškom i bombom u ruci, i u bolnicama, u kojima su na materinske i sestrinske grudi privijale ranjene junake…Gledao ih i divio im se! Ni straha, ni kolebanja, ni suza, ni uzdaha! Nije bilo žrtve koje one ne bi mogle da podnesu za svoju Otadžbinu…” (Anri Barbi – iz knjige “Sa srpskom vojskom”)

Mesto okupljanja učesnika je plato kod ulaza u Novo groblje, Ruzveltova 50.

Kontakt za grupe i pojedince: 011 2071 342;   [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari