Mesec dana pre početka zvanične grejne sezone, u majdanpečkom Komunalcu, koji greje 160 hiljada kvadrata stambenog i poslovnog prostora, teško mogu da kažu da 15. oktobar dočekuju spremno. Direktor Komunalca, Duško Banković, kaže da je preduzeće u takvoj finansijskoj situaciji da nije u mogućnosti da krene sa grejnom sezonom:

– Od prethodne grejne sezone ostali smo dužni Jugopetrolu za mazut, a taj dug sa kamatom, koja se svakodnevno uvećava, sada iznosi 45 miliona dinara. Za nabavku mazuta za novu sezonu, po našoj računici, potrebno je oko 2.800 tona mazuta za koje treba izdvojiti oko 128 miliona dinara. Memorandumom smo ograničeni da cene usluga ne možemo da povećamo više od šest odsto, a sa sadašnjom cenom grejanja ne pokrivamo troškove. Cena je neekonomska pa su nam potrebne subvencije opštine ili Republike – objašnjava Banković.

Osim za mazut, Komunalac je opterećen i dugom za elektičnu energiju, koji iznosi oko 50 miliona dinara. Sigurno je da bi bilo drugačije da je naplata usluga bolja, ali sadašnjih 38 odsto ni u kom slučaju nije dovoljno za normalno funckionisanje preduzeća. Samo za grejanje Majdanpečani duguju 58 miliona dinara, a sa dugovanjima privrednih kolektiva ta suma dostiže 85 miliona dinara. U Komunalcu kažu da su tužbama pokušali da naplate dugove, u poslednje četiri godine podneto je preko hiljadu tužbi, a samo ove godine 170.

– Građani ne plaćaju, naročito posle prošlogodišnje grejne sezone kada je od kraja februara pa do zvaničnog kraja sezone bilo svega tri dana grejanja. Tu smo poljuljali poverenje građana, pa je i onako slabija naplata u letnjim mesecima ovog leta drastično pala – objašnjava direktor Duško Banković.

Ipak, nije sve tako crno pošto se, kako kaže direktor Komunalca, lokalna samouprava aktivno uključila u rešavanje problema u ovom javnom preduzeću. Na osnovu zaključaka komisije koju je formiralo Opštinsko veće radi sagledavanja stanja i predloga rešenja za izlazak JKP ''Komunalac'' iz krize, traži se mogućnost za zatvaranje duga Jugopetrolu i obezbeđenje sredstava za sanaciju toplovoda u gornjem delu Majdanpeka.



BOR: Alarmantna situacija



Bor -Nedostatak para i nagomilani dugovi razlog su zbog čega Toplana u Boru ne dočekuje spremno predstojeću grejnu sezonu. Ovo borsko Javno preduzeće toplotnu energiju isporučuje za tridesetak hiljada Borana čija je strahovanja da će se naredne zime smrzavati kraj radijatora podgrejala skorašnja izjava tehničkog direktora ovog preduzeća Panajotisa Apostolidisa da je situacija alarmantna. Naime, račun ovog preduzeća je zbog duga od 40 miliona blokiran od aprila, a kada se oduzmu obaveze i potraživanja, minus iznosi 20 miliona dinara. Zbog nagomilanih dugova preti isključenje struje, nema mogućnosti da se obavi kompletan remont, nema rezervnih delova, a ako se izvođač radova bude redovno plaćao, popravka jednog kotla biće završena do 30. oktobra. Kasni i nabavka uglja, tender za nabavku energenta koji koristi borska Toplana raspisan je nedavno, a rok za ugovaranje je 1. oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari