"Biće smrti svuda": Na mejl adresu redakcije Danasa stigle pretnje bombama na nekoliko lokacija u Beogradu 1FOTO: Nenad Kovačević

Na mejl adresu redakcije Danasa, ali i nekoliko drugih portala i institucija, stigla su dva preteća pisma u kome se navodi da su eksplozivne naprave postavljene na nekoliko lokacija u Beogradu, konkretno na Pravnom fakultetu, VMA, KBC Zvezdara, Kliničkom centru Srbije i u Hramu svetog Save. Danas nezvanično saznaje da su dojave na osnovu dosadašnjih provera bile lažne.

Kako nezvanično saznajemo, policija je završila pretragu u Hramu Svetog Save, na Pravnom fakultetu i u KBC Zvezdara. Reč je o lažnim dojavama. Prema nezvaničnim informacijama, pretres prostorija VMA od MUP-a je preuzela vojna policija.

Što se tiče Kliničkog centra Srbije, iz ove ustanove nam je potvrđeno da je dojava bila lažna.

– Odmah po prijavi policija je izvršila kontradiverzione radnje i ispostavilo se da se radi o lažnim dojavama. Pohvalio bih MUP koji je detaljno uradio proveru ali i naš sistem obezbeđenja koji postoji u Kliničkom centru Srbije. Mi smo odmah i povećali broj patrola i pojačali video-nadzor tako da ne može da se dogodi da neko ostavi neku torbu, paket, a da ne bude zapažen, dakle ceo sistem obezbeđenja je postavljen na najviši nivo – kazao je za Danas Bojan Borovčanin, pomoćnik direktora za opšte poslove i bezbednost.

U tri pisma koja je Danas dobio, a koja osim pretnjama obiluju i prostačkim frazama, i koja su poslata sa dve mejl adrese“[email protected]“ i „[email protected]“, navedeno je da je „postavljeno 11 eksplozivnih naprava na Pravnom fakultetu u Beogradu i ukupno 21 eksplozivna naprava na kliničkom centru i VMA“, kao i „tempirana bomba u Hramu svetog Save koja može da usmrti više desetina ljudi“.

Redakcija portala i lista Danas pretnje je prijavila MUP-u, a kako saznajemo na sve lokacije su poslate policijske patrole.

Prema tvrdnjama autora ovih pretećih pisama „sve ekplozivne naprave ce ekplodirati u toku danasnjeg popodneva“ uz rečenice „biće smrti svuda“ i „sa ciljem da bude što više mrtvih“, a jedno od njih potpisano je i sa „SLAVA UKRAJINI“.

"Biće smrti svuda": Na mejl adresu redakcije Danasa stigle pretnje bombama na nekoliko lokacija u Beogradu 2

Kako saznajemo, na Vojnomedicinskoj akademiji pretnju o postavljenoj bombi su dobili u 15:26 a ubrzo potom na lice mesta izašla je kontradiverziona ekipa.

Kontradiverziona ekipa je i u KBC Zvezdara i provere su u toku, potvrdili su u ovoj ustanovi za Danas.

Istovremeno i Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, potvrdio je za Danas da je na mejl adresu te visokoškolske ustanove stigao mejl sa obaveštenjem da je podmetnuta bomba.

"Biće smrti svuda": Na mejl adresu redakcije Danasa stigle pretnje bombama na nekoliko lokacija u Beogradu 3

Mirković, koji je trenutno van zemlje, kaže da je obavešten da je mejl stigao i da će zgrada Pravnog fakulteta biti evakuisana dok se ne utvrdi da li je u pitanju lažna dojava.

I u Hramu Svetog Save nam je potvrđeno da je stigla dojava i da je bila policija.

Kada su poslednji put na adrese bolnica u Beogradu stigle pretnje o postavljenim bombama, policijske jedinice izvršile su pregled ali evakuacije zdravstvenih ustanova nije bilo jer je to poduhvat koji bi praktično bilo nemoguće sprovesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari