BIRN: Srbija u martu izvezla naoružanje vredno 14 miliona evra u Izrael, uprkos apelima UN 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

Uprkos apelima eksperata UN-a iz februara ove godine da se obustavi izvoz oružja u Izrael zbog zločina u Gazi, Srbija je u martu izvezla naoružanje vredno 14 miliona evra u ovu zemlju pokazuju podaci Uprave carine koje skuplja Checkpoint, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Ovo je, kako navode, treća isporuka naoružanja koje je Srbija poslala Izraelu od napada Hamasa na Izrael u oktobru 2023. godine.

BIRN je prethodno otkrio da je vodeće državno preduzeće za izvoz naoružanja, Jugoimport-SDPR poslalo dve isporuke u ukupnoj vrednosti većoj od milion evra.

U oktobru 2023. Jugoimport je izvezao robu vrednu 540.120 evra, dok je u februaru ove godine u Izreal uputio pošiljku vrednu 510.000 evra, navodi BIRN na društvenoj mreži X.

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine odbilo je da BIRN-u dostavi detaljne podatke o tome koliko je oružja izvezeno u Izrael od napada Hamasa u oktobru 2023, proglasivši to državnom tajnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari