Bivša rektorka Beogradskog univerziteta: Skoku na Šangajskoj listi doprineo akademik Petar Seferović 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ivanka Popović, bivša rektorka Beogradskog univerziteta za Danas otkriva šta je doprinelo da se naš najveći i najstariji univerzitet ponovo nađe među 500 najboljih na svetu na Šangajskoj listi za 2022. godinu.

– Položaj UB na Šangajskoj listi je poslednjih godina stabilan. Na plasman Univerziteta u Beogradu prvenstveno utiče broj radova u visoko citiranim časopisima, kao što su Nature i Science, i prisustvo naših naučnika na listi najviše citiranih istraživača. Prošle godine nismo imali visokocitiranog naučnika, a ove imamo. To je akademik Petar Seferović sa Medicinskog fakulteta. Imamo i mali porast broja radova u visokocitiranim časopisima, tako da su ti faktori doprineli da UB ove godine bude bolje rangiran – ocenila je Popović.

Podsetimo, Univerzitet u Beogradu se na Šangajskoj listi koja je jutros objavljena plasirao između 401. i 500. mesta čime je popravio prošlogodišnji rang, kada je bio u grupi univerziteta od 501. do 600. mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari