U Urugvaju je juče održan drugi krug predsjedničkih izbora na kojima je najviše šanse za pobjedu imao bivši gerilski borac Hoze Muhika, koji je proveo 14 godina u zatvoru. Hoze Muhika (74), koji je vodio oružanu pobunu protiv vlade Urugvaja tokom 1960-ih i 1970-ih, vodio je prema svim istraživanjima javnog mnjenja u odnosu na svog rivala kandidata desnog centra bivšeg predsjednika Luisa Lakalje.

Pobjeda Muhike ostavila bi na vlasti koaliciju Široki front za koju većina Urugvajaca kaže da je izvukla zemlju iz ekonomske krize i povećala ekonomski rast u vrijeme globalne krize. Farmer i bivši ministar poljoprivrede Muhika obećao je da će nastaviti da pomaže investiranje koje je pomoglo privrednom rastu proteklih šest godina. Muhika je obećao da će nastaviti sa umjerenom politikom aktuelnog predsjednika Tabare Vaskeza, prvog socijalističkog lidera Urugvaja, kome sada ističe mandat.

Tokom izborne kampanje Muhika je rekao da će se ugledati na brazilskog predsjednika Luisa Lulu da Silvu. Muhika je nekada bio član marksističkog gerilskog pokreta Tupamaros, pokreta koji je želio da oslabi konzervativnu vladu Urugvaja u vrijeme 60-ih i 70-ih godina kroz pljačke, političke otmice i bombaške napade. On je rekao da je tokom svoje gerilske prošlosti šest puta pogođen vatrenim oružjem i da su ga snage bezbjednosti držale jedno vrijeme u bunaru kao u samici.

U periodu od 1973. do 1985. godine u vrijeme vojne diktature najveći dio vremena proveo je u zatvoru i u samicama. Tupamaros je kasnije rasformiran u političku partiju i pridružio se socijalistima i drugim ljevičarskim partijama u Široku koaliciju, koja je došla na vlast 2005. godine, kada je skoro cijela Južna Amerika „prešla na ljevicu“. Muhika je veoma popularan među siromašnima i pripadnicima radničke klase, a kritičari ga osuđuju zbog previše otvorenog načina izražavanja.

On je najavio da će Danilo Astori, bivši ministar ekonomije, biti zadužen za ekonomsku politiku. Astori je dobio pohvale Volstrita za svoje upravljanje privredom , koja se bazira na poljoprivredi, koja je i istorijski najstabilnija u zemljama Južne Amerike. Lakalje, 68-godišnji advokat iz Nacionalne partije, koji je bio na vlasti od 1990. do 1995. godine, najavio je da neće mijenjati ekonomsku politiku i obećao borbu protiv kriminala, smanjenje poreza na prihod, kao i smanjenje vladinog aparata. Lakalje je postavio pitanje militantne prošlosti Muhike rekavši da bi on bio radikalniji lider nego što je prikazao sebe tokom kampanji. U prvom krugu predsjedničkih izbora 25. oktobra Muhika je osvojio 48 odsto glasova, a Lakalje 29 odsto. Pobjednik u jučerašnjem drugom krugu, koji su mnogi videli kao referendum ekonomskog uspjeha ljevičarske koalicije, preuzima dužnost 1. marta i imaće petogodišnji mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari