Inflacija u Kini blago je porasla u aprilu, a rast trgovinske razmene se ubrzava, ali i dalje su prisutne sumnje u razmere ekonomskog oporavka te zemlje.


Potrošačke cene porasle su u aprilu 2,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je više u odnosu na martovsku inflaciju od 2,1 odsto, pokazuju podaci vlasti u Pekingu koji su objavljeni juče. Međutim, kako ukazuje agencija Asošijejted pres (AP), to je i dalje poprilično ispod projektovanog cilja da inflacija za ovu godinu bude 3,5 odsto.

Aprilski rast inflacije uglavnom se zasniva na rastu cena hrane od četiri odsto, koji je mesec dana ranije iznosio 2,7 odsto. Pitanje cena hrane veoma je osetljivo u Kini, u kojoj prosečna porodica troši između jedne trećine i polovine svojih prihoda na prehranu.

Neki analitičari ukazuju da je suzdržana inflacija posledica naređenja predsednika države Si Đinpinga da zvaničnici Komunističke partije saseku svoje raskošno troškarenje u skupim restoranima i na drugim mestima, kako bi se umirilo javno mnjenje, gnevno zbog korupcije u vlastima.

Inflacija u Kini trebalo bi, prema prognozama, postepeno da raste s obzirom na to da je kakav-takav ekonomski oporavak pospešio potrošačku tražnju. Međutim, postavlja se pitanje kolika je zaista snaga kineske privrede s obzirom na protivurečne signale u vezi sa proizvodnjom u fabrikama, koja se u aprilu usporila, i na sumnje u pogledu rezultata trgovinske razmene.

Podaci vlasti u Pekingu pokazuju da se u aprilu ubrzao rast trgovinske razmene, ali stručnjaci ukazuju na mogućnost da su izvozni rezultati naduvani i da je ekonomski oporavak slabiji nego što se mislilo. Cilj vlade u Pekingu za ovu godinu je da stopa ekonomskog rasta bude 7,5 odsto – što je iznad nivoa na Zapadu, ali i poprilično ispod dvocifrenog procenta koji je Kina beležila u prošloj deceniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari