Neočekivana usputna stanica ka Rolan Garosu: Đoković slavi 37. rođendan s pogledom na Ženevsko jezero 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO

U susret Rolan Garosu (26. maj-9. jun), vrhuncu sezone na šljaci, najbolji teniser sveta Novak Đoković, branilac trona na pariskom grend slemu, povukao je neuobičajeni potez za svoju vanrednu karijeru.

Igraće na turniru na zemljanoj podlozi u Ženevi, koji počinje u nedelju.

Budući da se za to odlučio u poslednji čas, organizator na čelu s direktorom takmičenja Markom Roseom, proslavljenim švajcarskim teniserom, osvajačem zlatne olimpijske medalje u Barseloni 1992, sa zadovoljstvom mu je nemenio poslednju specijalnu pozivnicu.

Trostruki šampion Rolan Garosa, koji će na njegove terene izaći 20. put uzastopce od debija 2005 (jedini od četiri najveća turnira koji nikad nije propustio), samo je jednom igrao neposredno uoči puta za Pariz, u nedelji pre, kao što će slučaj biti i s pogledom na Ženevsko jezero.

Bilo je to 2021, kada je pred domaćom publikom u Beogradu i trijumfovao na turniru iste kategorije ATP kao u švajcarskom gradu (250).

Đoković i dalje nema trofej u ovoj sezoni.

Dok se nije znalo da će načiniti uvertiru za Rolan Garos, važio je podatak da će samo igranje u finalu da ga zadrži na čelu svetske liste ako ne bude učestvovao Italijan Janik Siner, drugi „reket“ sveta, koji se zbog porede povukao u četvrtfinalu turnira iz masters serije u Madirdu, a u Rimu zatim nije ni učestvovao.

Uđe li u polufinale u Ženevi, a za to će mu biti potrebne dve pobede, Đokovića na prvom mestu čuva i polufinale Rolan Garosa pod uslovom da Siner izostane.

Turnir u Ženevi se vratio na mapu ATP 2015, prvi put posle 1991.

Među prijavljenima su i Norvežanin Kasper Rud, Amerikanci Tejlor Fric, Ben Šelton i Tomi Pol i Britanac Endi Mari.

Đoković bi u prvom kolu bio slobodan, a u drugom bi igrao ili u utorak ili na 37. rođendan u sredu.

Možda je to njegov iznuđeni potez za zagrevanje za Rolan Garos, budući da je u Rimu neočekivano poražen u trećem kolu protiv Čileanca Alehandra Tabila, uz neprijatnost da mu posle prvog meča padne flaša na glavu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari