Blago jezera Titikaka 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Jezero Titikaka, što bi u prevodu značilo „prljava voda“, udaljeno je svega nekoliko kilometara od La Paza u Boliviji.

Svi bi pomislili da se stanovnici u okolini ovog jezera prehranjuju ribolovom, ali se ovaj posao nalazi tek na trećem mestu njihovog izvora prihoda, piše list Vreme na današnji dan pre 80 godina.

Prvi i najvažniji izvor prihoda, koji prehranjuje hiljade meštana je skupljanje pačijih jaja.Blago jezera Titikaka 2

To su jaja divljih pataka koje u plićim delovima jezera polažu svoja jaja, a stanovnici ih potom kupe i prodaju.

Tako se svuda u blizini ovog jezera mogu kupiti pegavo-žuta jaja.

Drugi posao kojim se lokalno stanovništvo bavi je branje šaše iz jezera od koje kasnije prave čamce, korpe i prostirače.

Jezero Titikaka nalazi se na nadmorskoj visini od 3.835 metara, a njegova površina obuhvata oko sedam hiljada kvadratnih metara, piše Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Istog dana list Pravda piše o ujedinjenju falange i armije generala Franka koji je ovim činom ostvario jedinstvo zemlje i postao vrhovni komadant Španije.Blago jezera Titikaka 3

U tekstu se takođe navodi da bi ovako ujedinjena Španija sada mogla da zatraži i Gibraltar i Tanger.

U ovom izdanju Pravde objavljeno je i da Varšava demantuje vesti o mobilizaciji u Poljskoj, i dalje navodi da carinsko pitanje u Dancigu čeka rešenje iz Berlina.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari