Bivši kineski visoki funkcioner Bo Silaj odbacio je na suđenju svedočenje svoje supruge Gu Kilaj uz obrazloženje da je ona „nestabilna“ i da je „pod prisilom“. „Pošto je njeno mentalno stanje nestabilno, tužioci vrše na nju pritisak, tako da će se okrenuti protiv mene“, rekao je Bo juče u sudnici.


Video-snimak i pismeno svedočenje Gu, koja je prošle godine proglašena krivom za ubistvo Britanca Nila Hejvuda, postavljeno je na sajt suda. Ona, naime, tvrdi da je Hejvuda smatrala pretnjom po njenog sina Boa Guaguaa. Takođe je govorila o poklonima koje je primila od preduzetnika Su Minga, od koga je, prema optužnici, Bo primao mito.

„U drugoj polovini 2011. Guagua mi je uputio video-poziv preko ajpoda i rekao mi da mu Nil Hejvud preti. Nakon tog video-poziva bila sam veoma zabrinuta, što je dovelo do ubistva Hejvuda 15. novembra“, rekla je Gu.

U međuvremenu, Patrik Devilers, francuski arhitekta, u svom pismenom svedočenju je ukazao na konflikt između Gu Kilaj i Nila Hejvuda zbog finansijskog sporazuma u vezi s vilom u Francuskoj koja je u središtu optužbi o primanju mita. U svom video-svedočenju Gu je rekla da je istina da je Su Ming njoj i njenom sinu kupovao stvari. „Kada je trebalo da bukiramo aviokarte, članovi porodice su znali da zatraže novac od Su Minga“, rekla je Gu.

Odgovarajući na svedočenje svoje supruge Bo Silaj je rekao da se ona promenila i da laže. „Koliko ima kredibilnosti u svedočenju Bo Gu Kilaj i njenom pismenom materijalu? Bo Gu Kilaj se promenila i poludela, tako da sve vreme laže“, rekao je Bo.

Bo Silaj, bivši lider Komunističke partije u Čongćingu, optužen je za primanje mita, korupciju i zloupotrebu službenog položaja. On je u četvrtak izjavio da nije primao mito, ali da je bio prisiljen da tužilaštvu prizna da jeste. Takođe je odbacio tvrdnje svedoka, uključujući i tvrdnje svoje supruge. Suđenje u Đinanu u provinciji Šandong je bilo zatvoreno za strane medije. Međutim, Narodni sud je neka od svedočenja postavio na svoj blog na mandarinskom.

Skandal u vezi s Boom smatra se najvećim političkim potresom koji je doživela vladajuća kineska elita u poslednjih nekoliko decenija. U februaru 2012. Vang Liđun, šef policije, otišao je u američki konzulat u Čengduu, nakon svađe s Boom. Ubrzo posle toga kineske vlasti su saopštile da je ponovo pokrenuta istraga u vezi s Hejvudovom smrću, koji je umro u novembru 2011. u hotelu u Čongćingu. Gu Kilaj je uhapšena pod optužbom za ubistvo Hejvuda, koje je, kako se navodi u državnim medijima, počinila zbog poslovnih sporova. Nije poznato koliko će suđenje trajati.

Sud partije je najjači

Analitičari smatraju da je cilj suđenja uklanjanje popularnog političara s političke scene koliko i isterivanje pravde, tako da ocenjuju da će Bo svakako biti proglašen krivim. „Nemoguće da presuda još nije određena. Suđenje nekome važnom kao što je Bo Silaj ne može se prepustiti sudijama“, rekao je Stiv Cang, profesor na katedri za kineski na Univerzitetu Notingem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari