Bojan Krišto: Od unosnih funkcija do računa u Švajcarskoj 1Foto: Stanislav Milojković

Gotovo zaboravljeni političar – biznismen iz prve decenije ovog veka, Bojan Krišto ponovo je dospeo u žižu javnosti.

Ovoga puta zbog računa u švajcarskoj banci Kredi Svis za koje međunarodna mreža novinarskih istraživača tvrdi da, između ostalog, skrivaju novac stečen u narko-poslovima, korupcijom ili drugim oblicima kriminala.

Među oko 30.000 klijenata nalaze se i srpski državljani čija se imena ovih dana pojavljuju u medijima, a među prvim otkrivenim su i dva konta koja je imao Krišto.

Bojan Krišto rođen je 1976. godine u Beogradu, u imućnoj porodici za koju sam tvrdi da se građevinskim biznisom bavila i pre njegovog rođenja, objašnjavajući time poreklo novca u švajcarskoj banci.

On je od 16. do 22. godine živeo u Velikoj Britaniji, gde je završio srednju školu i ekonomski fakultet, u zemlju se vratio 1998. i u porodičnoj firmi se zaposlio kao komercijalista i marketing menadžer.

Istovremeno, priključio se pokretu G17+, koji ga je već posle promena 2000. godine uključio u vladajuće strukture.

Vrlo brzo se izborio za mesto savetnika potpredsednika tadašnje vlade Miroljuba Labusa, ali je kao „pulen“ Mlađana Dinkića već u novembru 2004. godine postao direktor Državne lutrije Srbije.

Samo tri godine kasnije tu poziciju menja za daleko unosniju, mesto direktora Beogradskog aerodroma.

Međutim, tu se zadržao svega godinu dana.

Pod pritiskom javnosti morao je da podnese ostavku zbog enormnih plata i bonusa koje je isplaćivao saradnicima ali pre svega samom sebi – u jednom trenutku njegova mesečna zarada sa dodatkom iznosila je više od 11.000 evra. Ostavka ga nije spasila sudskog spora u kome ga je tužilaštvo teretilo zbog nezakonito „probijenog“ budžeta Aerodroma za šest miliona dinara.

Osuđen je na novčanu kaznu od 150.000 dinara. Od tada se povlači iz javnog života, a u poslovnim krugovima je poznat kao graditelj luksuznih stanova na Zvezdari, Voždovcu ili Vračaru.

Dok je bio na javnoj funkciji, Krišto je raspolagao sa dva računa u Kredi Svisu a poreklo tog novca, po pisanju KRIK-a, nije poznato.

Prvi račun je otvorio krajem 1994. godine a najviše novca na njemu je bilo u oktobru 2007, baš kada je prelazio iz Državne lutrije na Aerodrom – oko 190.000 evra.

Na drugom računu, otvorenom kada je već bio direktor u tom javnom preduzeću, u novembru 2005. Na tom kontu nalazilo se mnogo više para, u junu 2009. gotovo dva miliona švajcarskih franaka ili 1,3 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari