“Bolje da podignemo Spomenik novobogatašu”: Još nije počela gradnja spomenika nenasilju u Nišu jer nema zainteresovanih izvođača radova 1Spomenik nenasilju Polet: Foto Biljana Ljubisavljević

Spomenik nenasilju u Nišu, inače jedinstven u zemlji, nije počeo da se gradi ni godinu i po dana od takve odluke Skupštine grada, donete na inicijativu porodice studenta Vuka Stojiljkovića ubijenog pre skoro deceniju, jer se na dva javna konkursa nije javio nijedan zainteresovani izvođač radova.

Gradski zvaničnici najavljuju da neće odustati od spomenika, a kritičari vlasti ocenjuju da je reč o velikoj hipokriziji, jer su upravo oni koji ga “grade” generator sistemskog nasilja u Nišu i Srbiji.

Dušan Radivojević, direktor niške Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER), koja je raspisivala konkurse, najavio je ovih dana raspisivanje nove, treće po redu, javne nabavke za izbor izvođača radova.

Prema njegovim rečima, i ranije se događalo da se na konkurse ne javi nijedan ponuđač, a da nakon toga bude zainteresovanih.

Radivojević je izrazio nadu da će se to dogoditi i u ovom slučaju.

Na portalu javnih nabavki objavljeno je, i ovog i prošlog meseca, da se konkursi za radove na izradi spomenika nenasilju obustavljaju jer za njih “nije dostavljena nijedna ponuda”.

Procenjena vrednost ove javne nabavke je dva miliona dinara, bez uračunatog PDV-a.

Grad Niš je u novembru prošle godine javno predstavio idejno rešenje za spomenik pod nazivom “Polet”, koje je uradila grupa studenata Građevinsko- arhitektonskog fakulteta.

“Bolje da podignemo Spomenik novobogatašu”: Još nije počela gradnja spomenika nenasilju u Nišu jer nema zainteresovanih izvođača radova 2
Javno predstavljanje izabranog idejnog rešenja: Foto Biljana Ljubisavljević

Rad je izabran na konkursu koji je raspisao KLER, a koji je takođe ponavljan.

Na javnom predstavljanju idejnog rešenja “Polet” gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila je da će izvođač radova biti izabran do kraja prošle godine, a da će spomenik biti podignut početkom ove.

„Biće to opomena pre svega mladim ljudima, poruka da se takve stvari više ne događaju i sećanje na sve nevino stradale žrtve. Hvala porodici Stojiljković na inicijativi, nije bilo dileme da li će ona biti prihvaćena“, rekla je Sotirovski.

“Bolje da podignemo Spomenik novobogatašu”: Još nije počela gradnja spomenika nenasilju u Nišu jer nema zainteresovanih izvođača radova 3
Dragana Sotirovski Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Jelena Milošević, narodna poslanica i funkcionerka Stranke slobode i pravde, koja je jedna od tehničkih organizatora protesta “Srbija protiv nasilja” u Nišu, ocenjuje da je Spomenik nenasilju sada neophodan ovom gradu više nego ikada.

“Svedoci smo sve većeg nasilja u javnom prostoru koje ostavlja nesagledive posledice po naše društvo. Umesto da Grad do sada završi Spomenik i tako pred kraj mandata, ali i vlasti Srpske napredne stranke, uradi bar nešto dobro, tenderi uporno propadaju. A i kako ne bi, kad Spomenik žele da izgrade oni što nasilje seju. Ova vlast je generator nasilja”, kaže Milošević za Danas.

jelena milošević foto privatna arhiva
Jelena Milošević: Foto privatna arhiva

Tamara Milenković Kerković, narodna poslanica i funkcionerka Dveri, kaže da će povratak “radikala presvučenih u ‘evropejce’ na vlast u Nišu i Srbiji građani pamtiti kao period najgore vlasti po svim parametrima, od korupcije i pljačke javnih finansija, preko razaranja svih oblika suverenosti države i autonomije lokalne vlasti, do strukturnog nasilja u svim sferama javnog života”.

“I sama odluka o podizanju Spomenika nenasilju u Nišu, gradu koji je u partokratskom nasilju SNS-a izgubio identitet a Nišlije dostojanstvo, još je jedan od oblika hipokrizije SNS vlasti, koja duže od decenije vlada sprovodeći sistemsko nasilje nad svima koji nisu njegovi klijenti. Podići u Nišu ovakav Spomenik je prst u oko građanima. Poštenije bi bilo da SNS kao simbol svoje vlasti podigne Spomenik novobogatašu jer u Srbiji, sa opljačkanim i najsiromašnijim građanima u Evropi, ima 48 milijardera i 33.000 milionera a koji su u 80 odsto slučajeva svoja bogatstva stekli u poslovima sa državom. Predstojeći odlazak SNS-a sa vlasti i u Republici i u Nišu biće najbolji Spomenik nenasilju”, kaže Milenković- Kerković za naš medij.

“Bolje da podignemo Spomenik novobogatašu”: Još nije počela gradnja spomenika nenasilju u Nišu jer nema zainteresovanih izvođača radova 4
Tamara Milenković Kerković: Foto FoNet/ Aleksandar Barda

Ona dodaje da je ne čudi da “nesposobna niška vlast” ni takav spomenik nije uspela da izgradi jer nije realizovala “ni mnogo značajnije projekte koje je postavljena gradonačelnica Dragana Sotirovski predizborno obećavala i ponovo obećava Nišlijama”.

Podseća da Niš, između ostalog, još uvek nije dobio obećanu Fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, za koju KLER do sada “nije uspeo ni dokumentaciju da obezbedi izvođaču”, kao ni Postrojenje za preradu otpada umesto sadašnjeg nelegalnog smetlišta “iako je JKP Mediana od 2014. naplatila od Nišlija više od 800 miliona dinara takozvane naknade za deponovanje”.

U idejnom rešenju “Polet” glavni motiv su, inače, beli golubovi koji kao da izleću iz kaveza i poleću ka nebu.

Na postolju spomenika biće ispisani stihovi “Besmrtne pesme” Miroslava Antića: „Hiljade šarenih riba lepršaće mi kroz oko/I zemlja će me skriti/I korov će me skriti/A ja ću za to vreme leteti visoko”.

Na njemu će se naći i imena tragično preminulih u nasilju, među kojima će biti i ime Stojiljkovića.

Spomenik bi trebalo da bude visok deset metara i posvećen svim nasilno stradalim mladim ljudima. .

Biće podignut u parku Sveti Sava, gde je mladog Stojiljkovića (22) u februaru 2014. godine u fizičkom sukobu nožem ubio Dimitrije Stevanović, koji je tada imao 20 godina, a nakon toga pobegao sa lica mesta.

Stevanović je osuđen na kaznu zatvora od 12 i po godina, koja je kasnije preinačena na 12 godina.

Nakon Vukovog ubistva organizovani su masovni građanski protesti protiv nasilja u gradu, kao i protiv odluke Višeg javnog tužilaštva da ovo krivično delo okvalifikuje kao ubistvo, a ne kao teško ubistvo, za koje je tada bila zaprećena kazna od deset do 40 godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari