U Nišu uskoro Spomenik nenasilju - raspisuje se tender za izvođača radova 1Spomenik nenasilju Polet: Foto Biljana Ljubisavljević

 

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je da će u Nišu uskoro biti podignut spomenik nenasilju, inače jedinstveno obeležje te u Srbiji.

“Grad će uskoro raspisati javnu nabavku gde se traže izvođači radova. Postavljanje tog spomenika dugujemo pre svega porodicama žrtava, a biće namenjen i mladima kao opomena da se nasilje ne toleriše“, rekla je Sotirovski.

Spomenik nenasilju se podiže na inicijativu porodice studenta medicine Vuka Stojiljkovića (22), koji je u februaru 2014. godine ubijen nožem, nakon rasprave u kafiću, a koju je Skupština grada podržala sredinom ove godine.
Sotirovski je kazala da je za idejno rešenje spomenika izabran rad “Polet”, koji su osmislili studenti Građevinsko- arhitektonskog fakulteta.

U Nišu uskoro Spomenik nenasilju - raspisuje se tender za izvođača radova 2
Javno predstavljanje izabranog idejnog rešenja: Foto Biljana Ljubisavljević

Postupak izrade idejnog rešenja Spomenika nenasilju obustavljen je krajem novembra prošle godine iako je mesec dana ranije saopšteno da je gradski žiri izabrao “Polet” i taj rad je predstavljen javnosti.

Na Portalu javnih nabavki tada je objavljeno da se postupak obustavlja jer su “sve ponude neprihvatljive”.
“Komisija za javnu nabavku u fazi stručne ocene prijava utvrdila da prijave učesnika koje su dostavljene preko Portala javnih nabavki nisu sadržale izjave o ispunjenosti uslova za svako lice iz tima, već samo za lica koja su podnela ponudu. Komisija je zbog toga konstatovala da prijave svih učesnika nisu potpune… i samim tim utvrdila da su sve pristigle prijave neprihvatljive”, navodi se u odluci o obustavi postupka niške Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, koja je naručilac ove usluge, donetoj 25. novembra ove godine.

Gradska većnica za kulturu i članica žirija na konkursu Adriana Anastasov kazala je da je reč samo o tehničkim nedostacima, a da se spomenik nenasilju nalazi u Programu podizanja spomenika Grada Niša za 2023. godinu i da se “ništa ne odlaže”.

U idejnom rešenju “Polet” glavni motiv su beli golubovi, postavljeni tako da izgleda kao da izleću iz kaveza i poleću ka nebu- trebalo da bude visok deset metara.

Na postolju spomenika biće ispisani stihovi “Besmrtne pesme” Miroslava Antića: „Hiljade šarenih riba lepršaće mi kroz oko/I zemlja će me skriti/I korov će me skriti/A ja ću za to vreme leteti visoko”.

Na njemu će se naći i imena tragično preminulih u nasilju, među kojima će biti i ime Stojiljkovića.

Spomenik će biti podignut u parku Sveti Sava, gde je mladi Stoiljković ubijen, a finansiraće ga Grad.

Stojiljkovića je, inače, ubio sa četiri uboda nožem Dimitrije Stevanović, koji je tada imao 20 godina, a nakon fizičkog sukoba pobegao sa lica mesta.

Stevanović je osuđen na kaznu zatvora od 12 i po godina, a kazna je kasnije preinačena na 12 godina.

Nakon Vukovog ubistva bili su organizovani masovni građanski protesti protiv nasilja u gradu, kao i protiv odluke Višeg javnog tužilaštva da ovo krivično delo okvalifikuje kao ubistvo a ne kao teško ubistvo, za koje je tada bila zaprećena kazna od deset do 40 godina.

Sagovornici Danasa su u vreme podnošenja inicijative za podizanje spomenika ocenili da je obeležje sa takvom porukom poželjno, ali da njemu treba da prethodi ozbiljna borba protiv nasilja, koje ovde nema.

“Prigodnije bi bilo podizanje ‘spomenika palim institucijama’“, kazali su oni.

Ove godine i spomenik kralju Milanu Obrenoviću

Gradski Savet za kulturno stvaralaštvo dao je zeleno svetlo za podizanje spomenika kralju Milanu Obrenoviću i on će biti izgrađen ove godine, potvrdila je gradonačelnica Sotirovski.

“U ovom trenutku je samo sporno gde postaviti spomenik. Ideja Grada je bila da spomenik kralju Milana ne treba bukvalno da se nađe Trgu kralja Milana, već da bude izmešten. Naša ideja je da bude na novom, budućem trgu pored Beogradske kapije”, rekla je gradonačelnica.

Inicijativu za podizanje spomenika kralju Milanu podneo je pre šest godina arhitekta Ivan Redi, koji je predložio da se on izgradi na centralnom gradskom trgu koji nosi ime ovog kralja, u to u okviru predstojeće rekonstrukcije.

Ovo će biti drugi spomenik posvećen kralju Milanu, pošto je prvi postavljen povodom 25 godina od oslobođenja Niša od Turaka i prve godišnjice smrti kralja Milana Obrenovića.

Taj spomenik, u obliku puščanog metka, izradio je italijanski vajar Vićemco Kaliterna.

Kralj Milan Obrenović je, inače, i prvi počasni građanin Niša, koji mu se na taj način odužio jer je “oslobodilac  grada od turske vlasti”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari